Illustration med utrops- och frågetecken för användning på FAQ-sida

Vanliga frågor och svar

Nedan får du svar på de vanligaste frågorna om bland annat lånekort, hur länge du får låna eller hur du reserverar böcker.

 

Jag har inget lånekort, hur gör jag för att skaffa mig ett?

Du är välkommen till oss på biblioteket så fyller vi i personuppgifter i vårt låntagarregister. Vi behöver en giltlig legitimation som visar att du är du. Därefter registrerar vi ditt lånekort. Är du under 15 år måste du ha målsmans underskrift och får då hem en särskild blankett att fylla i.
Har du redan ett lånekort från något av biblioteken i Falköping, Grästorp, Gullspång, Götene, Hjo, Högskolan i Skövde, Mariestad, Skara, Skövde, Tibro, Tidaholm och Töreboda går de bra att använda detta efter vi registrerat dig som låntagare.

Vilka regler gäller när jag lånar böcker och andra medier från er?
Våra låneregler hittar du här.

Kostar det något att låna?

Nej. Det mesta är gratis, dock tar vi ut en avgift vid fjärrlån .

Jag har blivit av med mitt bibliotekskort, vad ska jag göra?

Hör av dig till oss så fort som möjligt. Då spärrar vi kortet så att ingen kan låna på det. Återfår du inte kortet och vill ha ett nytt kostar det 20 kr för vuxna och 10 kr för barn.

Det står att jag behöver en PIN-kod, vad är det och hur får jag en?

En PIN-kod är en personlig identifikationskod och används för inloggning till dina personliga uppgifter. Med hjälp av den kan du till exempel reservera och låna om böcker hemifrån. Har du ingen PIN-kod kan du skaffa dig en nästa gång du besöker oss.

Lånetiden håller på att gå ut, måste jag ta med mig det jag har lånat för att göra ett omlån?

Nej, du kan antingen ringa till oss eller låna om boken i vår katalog. Det gör du genom att klicka på "logga in till dina uppgifter" och sedan på "dina lån". Därefter skriver du in ditt lånekortsnummer och din PIN-kod. Du får då upp en lista på allt du har lånat av oss. Längst till höger finns det för varje titel en ruta att klicka i för att låna om. Klicka i den för alla titlar du vill låna om, och klicka sedan på "låna om". Listan uppdateras då med nya återlämningsdatum. Skulle någon bok vara reserverad får du besked om det, och måste i så fall lämna tillbaka boken. Du kan låna om max 3 gånger.


Jag vill reservera en bok, hur gör jag?

Antingen kan du reservera själv hemifrån via bibliotekskatalogen, eller så kan du ringa till oss. För att reservera själv letar du upp boken i bibliotekskatalogen. Därefter klickar du på titeln. Under listan på exemplar finns det en knapp som det står reservera på. Klickar du på den ombeds du skriva in ditt lånekortsnummer och din PIN-kod. När du gjort detta får du välja var boken ska hämtas, och hur länge du är intresserad av att stå på kö. Om du inte vill vänta hur länge som helst är det bra om du anger ett sista datum där. Det förkortar köerna, och det tjänar alla på.

Finns boken inne går det inte att reservera boken via vår katalog, däremot om boken är utlånad eller om den är nyligen inköpt till biblioteket.


Jag vill inte stå i kö längre, kan jag själv ta bort min reservation?

Om du av någon anledning inte längre vill stå i kö för en bok kan du gå in på dina lån (se svaret på frågan om omlån ovan). Längst till höger efter varje titel finns en kryssruta där det står "ta bort". Klicka i den för reservationer du vill stryka, och klicka sedan på knappen "ta bort" under listan på reservationer.

Jag har flyttat, behöver jag ändra min adress i ert register?

Ja, vi tar tacksamt emot ny adress eller telefonnummer så att vi har aktuella uppgifter ifall vi behöver nå dig.

Hur gör jag för att få reservationsmeddelanden på e-post?

Det kan vi aktivera i låntagarregistret när vi skriver in dig som låntagare.

Kan jag få reservationsmeddelanden på sms?

Ja. Det är samma förfarande som gäller för e-post

Varför kan jag inte låna fler än två e-böcker i veckan?

Biblioteken betalar för varje gång vi lånar ut en e-bok eller e-ljudbok. För att ha kontroll över hur mycket utlåningen kostar oss måste vi därför sätta en gräns för hur många lån våra låntagare sammanlagt får göra under tre månader. För att den gränsen inte ska passeras har vi också satt en gräns för hur många lån varje låntagare får göra i veckan.