Om och tillbyggnad
Telefon
0505-17200
Telefontider
Mån-Fred kl.10.00-12.00
Besöksadress
Storgatan 16,
Postadress
546 82 Karlsborg
Vad är en om- eller tillbyggnad?
En tillbyggnad är när du ökar en byggnadsvolym åt något håll, antingen uppåt, nedåt eller åt sidan. Även vissa saker som du kanske inte tänker på som byggnader räknas som byggnader. Exempel på det är husbåtar, husvagnar och serveringsvagnar som står uppställda på samma plats under lång tid. Att göra en tillbyggnad kräver bygglov, kontrollera så detaljplanen tillåter den tillbyggnad du planerar göra före du sätter i gång med dina planer. Alla ändringar ska göras varsamt så att byggnadens karaktärsdrag bevaras och att byggnadens tekniska, historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värden tas tillvara.
Att flytta en byggnad till en annan plats räknas som rivning på den ursprungliga platsen och nybyggnad på den nya platsen.
Läs mer om rivningslov här.
Inom detaljplanelagt område
Om din fastighet ligger inom ett detaljplanelagt område bestämmer detaljplanen vilket avstånd till tomtgräns och hur stor byggnaden får vara i området i förhållande till tomten. Detaljplanen reglerar ofta även tillåten höjd och taklutning, ibland även fasadmaterial och kulör. Detaljplanen bestämmer även om det är tillåtet med fler byggnader än en på tomten. Inom detaljplanerat område eller sammanhållen bebyggelse krävs alltid ansökan om bygglov vid till- och ombyggnad.
Inom strandskyddade områden
Om tomten du tänkt bygga på ligger nära en sjö behöver strandskyddsdispens sökas. Denna dispens ger tillåtelse för att bygga, göra anordningar, eller ändra i ett strandskyddsområde. Strandskyddet är till för att stärka allemansrätten vid vatten, så att alla ska kunna komma ner till vattnet, samt för att skydda växter och djur. Strandskyddet sträcker sig 100 m upp på land och lika långt ut i vattnet, för känsliga områden är skyddet utökat till 300 meter.
Läs mer om strandskydd här.
Fasadändring
Om du vill ge byggnaden ett nytt utseende samtidigt som byggnaden ligger i ett område med detaljplan behöver du ansöka om bygglov för att ändra utseendet på byggnaden. Detta gäller om du ska:
- byta kulör, till exempel från gul till röd färg
- byta fasadbeklädnad, till exempel från puts till trä
- byta material på taket, till exempel från tegel till plåt
Takkupor
Om du planerat att bygga takkupor på ditt hus så kontrollera:
- Om ditt bostadshus är särskilt värdefullt ur historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt eller ingår i sådant område – se Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse.
- Om detaljplanen för fastigheten säger att bygglov krävs för det som normalt är bygglovsbefriat.
Prata med dina grannar
Oavsett om det du planerar bygga kräver bygglov eller inte, bör du prata med din granne redan i planeringsstadiet. Vi rekommenderar att grannens godkännande sker skriftligt, när detta krävs, för att undvika eventuella missförstånd i framtiden. Om ditt bygge är bygglovspliktigt och din ansökan skulle innebära en avvikelse från detaljplanen, kommer vi att skicka ut ett så kallat grannehörande/remiss till de som berörs. Grannarna får ta del av ansökningshandlingarna och har rätt att komma in med synpunkter.
Beställ kartunderlag
För att du ska kunna göra en bra planering och placering av den tänkta byggnaden bör du beställa en karta över din fastighet. På kartan framgår det om din fastighet ligger inom eller utanför detaljplanerat område. I din ansökan kan du sedan använda kartan för att skapa den situationsplan som krävs för bygglovet.
Uppdatera dig på aktuella byggregler
Aktuella byggregler hos Boverket
Prata med Plan-och byggenheten
Har du frågor eller behöver hjälp att ta fram handlingar, ritningar m.m. kontakta plan- och byggenheten så hjälper vi dig.
Telefontider: mån-fre 08.00 -16.00
Tel: 0505 - 17000
Mail: Bygg@karlsborg.se
Nu kan du ansöka om bygglov och hantera andra bygg- och anmälningsärenden digitalt i vår nya e-tjänst NovaBygg. Genom att använda e-tjänsten får du tillgång till enkla steg- för steganvisningar, du kan följa handläggningen av ditt ärende samt kommunicera med din bygglovshandläggare direkt i e-tjänsten.
NovaBygg - våra digitala e-tjänster
För att bygglovshandläggare ska kunna handlägga ditt ärende krävs det att din ansökan/anmälan med tillhörande handlingar är komplett.
- Situationsplan - i valfri skala på A3 eller A4 format
- Fasadritning - i valfri skala på A3 eller A4 format
- Planritning - i valfri skala på A3 eller A4 format
- Sektionsritning - i valfri skala på A3 eller A4 format
- Kontrollplan
- Anmälan om kontrollansvarig (om det krävs)
Alla ändringar ska göras varsamt så att byggnadens karaktärsdrag bevaras och att byggnadens tekniska, historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värden tas tillvara.
Ge byggnaden ett nytt utseende/fasadändring
Om byggnaden ligger i ett område med detaljplan behöver du ansöka om lov för att ändra utseende på byggnaden genom att
- byta kulör på byggnaden, till exempel från gul till röd färg
- byta fasadbeklädnad, till exempel från puts till trä
- byta material på taket, till exempel från tegel till plåt.
Takkupor
Om du planerat att bygga takkupor på ditt hus kan det vara en god idé att kolla upp så att inte:
- ditt bostadshus är särskilt värdefullt ur historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt eller ingår i sådant område – se Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse.
- detaljplanen för fastigheten säger att bygglov krävs för det som normalt är bygglovsbefriat
Ändra arean på byggnaden
Att bygga en ny byggnad eller göra en tillbyggnad kräver bygglov. En tillbyggnad är när du ökar en byggnadsvolym åt något håll, antingen uppåt, nedåt eller åt sidan. Även vissa saker som du kanske inte tänker på som byggnader räknas som byggnader. Exempel på det är husbåtar, husvagnar och serveringsvagnar som står uppställda på samma plats under lång tid. Att flytta en byggnad till en annan plats räknas som rivning på den ursprungliga platsen och nybyggnad på den nya platsen. Det är inte alls säkert att detaljplanen tillåter det du vill göra.
Ny användning av en byggnad
Om du vill ändra en byggnad så att det blir en ytterligare bostad eller lokal för handel, hantverk eller industri behöver du bygglov. Du behöver också bygglov om du vill använda eller inreda en byggnad till något för ett väsentligt annat ändamål än det som den senast har använts för, till exempel om du ändrar en bostad till ett kontor eller ett garage till en butik. Det gäller även om du inte kommer att ändra något i själva byggnaden och även om du bara använder en del av byggnaden på ett nytt sätt. Det är inte alls säkert att detaljplanen tillåter det du vill göra.