Beredskapsveckan 2024: Sätt igång!
Telefon
0505-170 00
Telefontider
Växelns öppettider kan avvika i samband med storhelger och sommarens semesterperiod. Information om det hittar du på vår sida kontaktsida som du når via länk högst upp på sidan.
Växelns ordinarie öppettider:
måndag-fredag: 7.30-16.00
E-post
kommun@karlsborg.se
Postadress
546 82 Karlsborg
Den 23-29 september är det den nationella beredskapsveckan. I år är temat "Sätt igång" - en uppmaning till att bygga beredskap och få oss alla att gå från tanke till handling. Nu är det dags att ta det sista praktiska steget för att skaffa sig en god egenberedskap för att kunna klara sig minst en vecka utan samhällets stöd vid kriser och krig.
Är du redan väl förberedd? Eller känner du att du kan göra mer? Använd beredskapsveckan för att öva, lära mer och bygga upp din egen beredskap.
Tips på aktiviteter under beredskapsveckan
I Karlsborg ordnas inga särskilda aktiviteter under veckan, men det finns mycket du kan göra som privatperson, företag eller förening.
Övningsspelet "Sju dagar" - anta utmaningen!
Ett effektivt sätt att lära sig mer och bygga upp sin egen beredskap är att öva och det har MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) tagit fasta.
Med övningsspelet "Sju dagar" kan du utmana dig själv och öva på att hantera ett långvarigt strömavbrott. Anta utmaningen och se hur väl du klarar dig!
Länk till övningsspelet "Sju dagar": Hemberedskap - Sju dagar (msb.se)
Övningsspelet finns också som broschyr och här kan du ladda hem den som pdf:
Övningen "Rädd eller beredd"
I tre korta filmavsnitt får du följa Christoffer från Torsby som bestämmer sig för att ta reda på hur Sveriges beredskap fungerar och om han själv har någon roll i den. I jakten på svar möter Christoffer en frivillig motorcyklist, en psykolog, IT-experter och journalister. Hans beredskapsresa börjar med en gårdsstädning och slutar på en konstutställning.
Så här genomför du övningen:
Börja med att se övningsfilmerna: Filmer om Sveriges beredskap (msb.se)
Efter att ha sett filmerna kan du göra övningen som innehåller en spelplan och scenariokort: Scenarioövning (msb.se)
Kriskalendern
Den här kalendern är ett jättebra verktyg för att på ett enkelt sätt hålla igång sitt beredskapstänk. Den består av tolv korta filmer - en för varje månad - som var och en innehåller en enklare övning. Det handlar bland annat om att lägga undan kontanter, leta efter skyddande utrymme och knyta kontakter med sina grannar.
MSB publicerar ett kriskalenderinlägg i månaden på Instagram och Facebook. Det är inget specifikt datum varje månad utan det kan variera från månad till månad.
Sök på #kriskalendern på Facebook och Instagram för att hitta inläggen. Och följ gärna krisinformation.se och MSB på Facebook och Instagram.
Lär dig mer
MSB:s information om din egen beredskap
På MSB:s hemsida får du många bra tips på vad du kan göra för att bygga på din egen beredskap: Förbered dig för kris (msb.se)
Om hemberedskap på Krisinformation.se
Krisinformation.se är en webbplats som driftas av MSB och förmedlar information från myndigheter och andra ansvariga i samband med en kris eller allvarlig händelse. På webbplatsen finns bra samlad och tydlig information om hemberedskap: Hemberedskap - Krisinformation.se
Broschyren "Trygg i Karlsborg"
Under förra årets beredskapsvecka skickades broschyren "Trygg i Karlsborg" ut till alla hushåll i Karlsborg. Den handlar om hur kommunen och myndigheter arbetar med olika former av trygghetsfrågor samt information om vad du själv kan göra för att bidra till ett tryggt Karlsborg.
Om du inte har den sedan tidigare finns den att hämta på de här ställena:
- Karlsborgs kommunhus, Storgatan 16
- Biblioteken i Karlsborg, Mölltorp och Undenäs
- Infocenter, Storgatan 65
Tillsammans med den nationella broschyren "Om krisen eller kriget kommer" är den ett bra stöd i vårt gemensamma arbete med att skapa ett robust och motståndskraftigt samhälle.