Konstinköp 2022

Telefon
0505-17000 (växel)

Telefontider
mån-fre: 7.30-16.30

E-post
kultur.fritid@karlsborg.se

Besöksadress
Storgatan 16
Karlsborg

Öppettider
mån-fre: 7.30-16.00

Hitta hit

Postadress
Karlsborgs kommun
Kultur- och fritidsförvaltningen
546 82 Karlsborg

Varje år köper vi in konst till den kommunala konstsamlingen. Här kan du se och läsa mer om de verk som är nytillskotten för år 2022!

Frozen tomb

Ted Ottosson

Digitalt måleri på fotopapper, 2021

Jag är en konstnär som jobbar med både traditionellt och digitalt måleri. Detta verk är målat digitalt. Det jag gör tar ofta avstamp i någon form av berättelse som jag visualiserar. I detta fall en grupp av människor som hittar något fast i isen inuti en glaciär.

Citat av Ted Ottosson, 2022

Ted Ottosson (f. 1991) bor och verkar i Hjo. Han arbetar även som lärare på Concept Art Illustration på Hjo Folkhögkola. Han har en konstnärlig utbildning på St Sigfrids Folkhögskola i Växjö, Dataspelsutveckling från Högskolan i Skövde samt Konstnärligt Projektår från Hjo Konstskola. 

 

 

På stranden

Marita Piela

Akvarell på papper, 2021

Att måla är som en sorts meditation för mig.

Citat av Marita Piela, 2022

Marita Piela (f. 1956, Finland) bor & verkar i Skara. Det var Maritas farmor som inspirerade henna att börja måla, och sedan dess har måleriet varierat mycket. Kännetecknen enligt henne själv är den stora detaljrikedomen. Hon är mycket förtjust i att måla hästar, samt djur överlag. Hon använder sig av flera olika tekniker - akvarell, akryl och blandteknik - och har under årens lopp ställt ut regelbundet i flera nordiska länder, samt i Ryssland. 

 

 

Avtryck

Filippa Ekmark

Collage av tusch, akvarell, gouache & digitalt måleri, Gicléetryck på papper, 2022

Jag har jobbat med att undersöka kroppen i olika grader av abstraktion och med snabba tuschteckningar som jag sen har tolkat vidare med i lera, akvarell och i tusch igen - som en visklek genom olika medium. Vilket resulterade i två mönster, ett där formerna är fristående men tillsammans bildar en enhet och ett där formerna går in helt i varandra. En vas med forminspiration från två ryggar.

Citat av Filippa Ekmark, 2022.

I verket Avtryck har Filippa använt analoga metoder - förutom bladen som är foto – och sedan klippt ut och skannat in bilderna i ett digitalt collage. Filippa Ekmark (f. 1992, Skövde) är en illustratör & konstnär som bor och verkar i Göteborg. Hon har en konstnärlig utbildning från bl a Ecole de Mont Cotton i Frankrike samt Kandidatexamen i Design från HDK Valand. 

 

 

Revan

Linnea Lindgren

Varmsmide & öppen lödning med järn, mässing & koppar, 2022

Som järnsmed jobbar jag både med konst och bruksföremål, båda är lika viktigt för mig. I bruksföremålen bevarar jag min kunskap om hantverket, historien, användningsområdena, materialkunskapen. I konsten får jag en möjlighet att tänja på gränserna för min kunskap, göra vilda experiment, använda uråldrig kunskap till nya former. Att se hur ett så hårt och dött material kan sträckas, böjas, dras, hamras och vridas till oigenkännelse. Hur jag kan få det att se levande och organiskt ut, hur jag kan göra det kallt och ointagligt, bara med mina händer och min kunskap. Järnets möjligheter kommer aldrig sluta fascinera mig.

Citat av Linnea Lindgren, 2022

Verket Revan är en manifestation av material- och experimentglädje! Järnet har komprimerats, huggits och sträckts till sin ytterlighet, och traditionella metoder som lödning och brasning har fått nya former i den koppar- och mässingsprydda sprickan. Även färgerna från anlöpning kan skymtas på ytan i rätt ljus. Linnea Lindgren (f. 1988) bor utanför Töreboda och verkar i smedjan på Forsviks Bruk, Karlsborgs kommun. 

 

 

På resa

Nettan Morén

Akvarell på papper, 2022

Nettan Morén (f. 1954, Linköping) målar akvarell och olja. Hon bor och har sin ateljé utanför Motala på Ösgötaslätten, där hon även hämtar mycket av sin inspiration ifrån. Väderväxlingar och dramatiska himlar utmärker hennes bilder. Färgen och vattnet i akvarellen får ofta styra vart motivet bär. Nettan Morén har fått flertalet priser på utställningar i Florens och ställt ut i Litauen, Canada och runt om i Sverige. Hon är medlem i Norra Vätterns Bild och Formkonstnärer, samt Konstnärernas Riksorganisation.

 

 

Man över bord

Pernilla Giorgi

Gouache på papper, 2021

Jag målar nästan uteslutande i gouache på grängat akvarellpapper. En teknik som är både täckande och vattenlöslig. Gouachen och pappersformatet är grundläggande för mitt uttryck. Från fotografier bygger jag mina bilder. Jag använder mig själv eller min (tåliga) familj som modeller. Verken är lågmälda. Det stora gestaltas i det lilla, ofta på en osynlig gräns mellan kolugn och ångest. Det ska skava och skeva. Titeln är viktig för mina verk. ”Man över bord” kan precis som titeln tolkas på flera sätt än ett. En dubbeltydighet som jag gillar.

Citat av Pernilla Giorgi, 2022.

Pernilla Giorgi (f. 1967) bor och verkar i Göteborg. Hon har bland annat medverkat på Liljevalchs Vårsalong i Stockholm år 2021 och 2022, samt på Skaraborgssalongen 2022 i Hjo. 

 

 

Stiltje

Frida Wernersson

Olja på duk, 2021

Mitt uttrycksmedel är måleri! Jag vill sträcka mej från heltäckande till hastigt skissat. Varje bild får sina egna huvudpersoner, placerade i ett figurativt eller abstrakt landskap. Fångade i ett skeende, mitt i en berättelse. Jag söker en utsatthet, en litenhet och i samma känsla, eufori. Ett ödmjukt överlämnande av kontroll. Jag målar, förmedlar min parallella värld, mina barn, mina berg, min skog, min avkrok blir betraktarens egen saga.

Just verket ”Stiltje” tycker jag speglar min beskrivning av mitt måleri här ovan. Det är naturen i kombination eller konstrast till människan och ofta djuren jag hittar min inspiration. Vare sej det är i bergslandskapet, i den djupa skogen eller högt bland träden söker jag en gemenskap, ett oväntat möte, ett ögonblick av en pågående händelse eller en väntan, en vilan. ”Stiltje” är figurativ i sin form, men med ett oväntat möte mellan det tämjda och det vilda. Både mellan djuren, mellan människan och djuren och dessa i förhållande till landskapet.

Citat av Frida Wernersson, 2022.

Frida Wernersson (f. 1979) bor och verkar i Göteborg. Hon är även yrkesverksam som attributmålare och dekormålare på Göteborgs Stadsteater sedan 2005. Medverkade på Skaraborgssalongen 2022 i Hjo. 

 

 

Sterquilinium

Kjell Törnqvist

Linoleumsnitt på papper, 2022

Jag har efter 6 års uppehåll pga husbygge, återupptagit mitt skapande. Med tydligare mål och färre media. Nu jobbar jag med grafik och akvarell. Temat är långsiktigt, både bakåt och framåt i tid - Vandring i evigheten. ”Sterquilinium” betyder rakt av dynga (gödsel). Jag ser kraft och näring i bilden till skogen eller till mej eller dej.

Citat av Kjell Törnqvist, 2022

Utställningen i Kulturstugan heter "Vandring i evigheten" och handlar om mitt liv, hur viktig skogen är som plats för återhämtning och för att finna frid. Jag hade en nära-döde-upplevelse när jag var 16 år, efter att ha drabbats av bukinflammation, och när jag vände tillbaka så gick jag på en svartvit stig med skog på båda sidorna som plötsligt blev i färg. Sedan gick jag in i väggen för 2 år sedan och återhämtningen efter det var ju att gå i skogen, upp emot 6 mil i veckan, med eller utan hund. Skogen är viktig på alla sätt. Jag har alltid promenerat mycket i skogen och bott till och från i skogen. Det har alltid varit en plats att återkomma till. Tavlorna är inte rena skogsbilder, utan består mer av detaljer från naturen. Det handlar mycket om energiflöde, energin från skogen som växer vidare men också energin från skogen till mig som människa.

Citat av Kjell Törnqvist, ur SLA 221109

Kjell Törnqvist (f. 1956) började måla i början av 1990-talet, för att sedan börja studera på Skövde Konstskola och efter det grafiklinjen på Hjo Folkhögskola. Tidigare har Kjell skulpterat i sten och plåt samt målat en del i akryl, men numera arbetar han mestadels i grafik (linoleumsnitt) och akvarell. Som barn var Kjell Törnqvist mycket ute i skog och mark. Naturen har fortsatt haft en stor plats i Kjells liv.

 

 

Karlsborgs kommun har även fått ett offentligt konstverk donerat till sig under år 2022! Läs mer om verket viska, lyssna av Katarina Vallbo som står på Strandvägen i Karlsborg!