Kommunen träffade lokala företagare

Telefon
0505-170 00

Telefontider
Växelns öppettider kan avvika i samband med storhelger och sommarens semesterperiod. Information om det hittar du på vår sida kontaktsida som du når via länk högst upp på sidan.

Växelns ordinarie öppettider:
måndag-fredag: 7.30-16.00
lunchstängt 12.00-13.00

E-post
kommun@karlsborg.se

Besöksadress
Storgatan 16
Karlsborg

Öppettider
Med anledning av Coronasituationen har kommunhuset stängt för besök. Behöver du komma i kontakt med någon tjänsteperson i kommunhuset rekommenderas du att mejla eller ringa. Information om hur du enklast kommer i kontakt med oss hittar du på vår kontaktsida och den når du via länk högst upp på sidan.


Kommunhusets ordinarie öppettider:
Måndag-torsdag: 8.00-16.00
Fredag: 8.00-14.00

Hitta hit

Postadress
546 82 Karlsborg

Dialogträff med lokala näringslivet

27 mars 2020

Coronasituationen påverkar näringslivet på ett flertal olika sätt och ett antal branscher känner av detta i stor omfattning. Med anledning av det höll kommunen en dialogträff med lokala företagare i onsdags kväll.

Kommunen näringslivsutvecklare Johan Almgren inledde med sina tankar om träffen och att vi tillsammans blir starkare och kan hitta kreativa lösningar gemensamt genom att samarbeta, dela erfarenheter, tankar och idéer.

Kommunen har läget under kontroll i dagsläget

Kvällen fortsatte med information från kommunen och kommunchef Kajsa Eriksson Larsson meddelade att de kommunala verksamheterna har läget under kontroll i dagsläget, men förbereder sig för att det kan bli ett högre tryck inom bland annat äldreomsorg, skola och förskola.

Bibliotek, simhall och andra offentliga inrättningar håller öppet, men planerar också för att det kan komma nationella beslut och rekommendationer som kan ändra förutsättningarna.

Kajsa berättade också om ett antal insatser som kommunen kommer att genomföra som på olika sätt kan påverka det lokala näringslivet i en positiv riktning:

  • Vårpresent till alla anställda i form av ett presentkort som går att använda hos olika Karlsborgsföretag. De praktiska detaljerna är ännu inte klara.
  • Lunchkuponger till gymnasieelever som nu är utan skolmat i och med att gymnasieskolorna är stängda. Lunchkupongerna kommer inte täcka upp för en måltid/dag, utan kommer till ett begränsat antal per elev, men berikar ändå eleverna samtidigt som det ger lokala restauranger ett extra tillskott.
  • Kommunen tar hela kostnaden för monter och ett antal andra kringkostnader för medverkan på Elmiamässan. Detta har tidigare år delats mellan alla som har deltagit i Karlsborgsmontern.

Kommunikationschef Karin Stattin berättade kort om hur kommunikationsarbetet bedrivs i ett sådant här läge med utgångspunkt i nationella myndigheters riktlinjer och direktiv. Kommunens webbplats uppdateras ständigt med aktuell och säkerställd information. Det finns även ett avsnitt riktat till det lokala näringslivet.

Inom kommunen finns kontinuerligt behov av vikarier främst inom äldreomsorgen och Urban Johansson, enhetschef för bemanningen, tipsade om att anmäla intresse för vikariat för att hålla sysselsättningen igång. 

MÖS underlättar för företagare

Thorbjörn Colling, 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen, uppmärksammade deltagarna på att kommunens tillsynsmyndighet inom miljö- och hälsaområdet, Miljösamverkan Östra Skaraborg, vidtar ett antal åtgärder för att underlätta för företagarna. Mer information om det finns på miljoskaraborg.se.

Nationellt stöd för företagare

Ronny Ohlsson, Nyföretagarcentrum, informerade om regeringens stödpaket och andra möjligheter att få stöd som företagare. Han tipsade om Tillväxtverkets hemsida, tillvaxteverket.se,  som har mycket bra, samlad information under rubriken ”Håll igång verksamheten trots Covid-19”.

Delade tankar, tips och idéer

Efter informationspunkterna släpptes ordet fritt. Det fanns en tydlig samstämmighet kring att vi behöver hjälpas åt att stimulera invånare att handla, äta och fika hos våra lokala företag.

Att i olika kanaler marknadsföra aktiviteter och evenemang som går att genomföra utan att riskera smittspridning. Deltagarna kunde enkelt konstatera att det finns goda förutsättningar för sådana aktiviteter i Karlsborg.