Nationella suicidpreventiva dagen

Telefon
0505-170 00

Telefontider
Växelns öppettider kan avvika i samband med storhelger och sommarens semesterperiod. Information om det hittar du på vår sida kontaktsida som du når via länk högst upp på sidan.

Växelns ordinarie öppettider:
måndag-fredag: 7.30-16.00
lunchstängt 12.00-13.00

E-post
kommun@karlsborg.se

Besöksadress
Storgatan 16
Karlsborg

Öppettider
Med anledning av Coronasituationen har kommunhuset stängt för besök. Behöver du komma i kontakt med någon tjänsteperson i kommunhuset rekommenderas du att mejla eller ringa. Information om hur du enklast kommer i kontakt med oss hittar du på vår kontaktsida och den når du via länk högst upp på sidan.


Kommunhusets ordinarie öppettider:
Måndag-torsdag: 8.00-16.00
Fredag: 8.00-14.00

Hitta hit

Postadress
546 82 Karlsborg

Händer som symboliskt ramar in solen vid en soluppgång

10 september 2020

Var sjätte timme tar en människa sitt liv. Du kan göra skillnad. Idag uppmärksammar vi den internationella suicidpreventiva dagen. Dagen är initierad av Världshälsoorganisationen (WHO) med syftet att sätta arbetet med att förhindra självmord på agendan.

De allra flesta barn och vuxna uppger att de har en god hälsa och mår bra. Men psykisk hälsa är inget konstant läge utan det är mer normalt att den varierar genom livet. Ibland mår man bra och ibland mår man sämre och upplever symptom som stress, nedstämdhet och oro.

Psykisk ohälsa och självmord

Det är först under en längre tid utan tillräckligt med återhämtning eller när nedstämdhet och oro tenderar att bli ett normaltillstånd, som det betraktas som psykisk ohälsa. 

Ibland leder psykisk ohälsa till att människor till slut upplever att den enda lösningen är att ta sitt liv. Detta föregås oftast av en längre process vilket gör det möjligt för flera aktörer att längs vägen upptäcka och förhindra att processen fullföljs.

Under 2018 tog 1259 personer i Sverige livet av sig. Av dessa var 881 män och 378 kvinnor.

Ett gemensamt ansvar

Självmord har länge betraktats som en fråga som enbart berör psykiatrin. Men för att lyckas i det förebyggande arbetet behöver hela samhället involveras. Med den pågående Coronapandemin finns även en risk för ökad psykisk ohälsa på samhällsnivå och de suicidpreventiva arbetet är därför mer angeläget än någonsin

Psykisk hälsa, ohälsa, suicid och suicidprevention är en fråga för hela samhället att arbeta med.

Handlingsplan för hela länet

Under hösten 2020 antas för första gången en länsgemensam handlingsplan för suicidprevention, Handlingsplan för suicidprevention i Västra Götaland 2020-2025. Handlingsplanen ska fungera som en gemensam grund för kommunernas och regionens suicidpreventiva arbete. 

Steg för livet

Var sjätte timme tar en människa sitt liv i Sverige. Många tror att man inte kan påverka någon som tänker på att ta sitt liv. Men det stämmer inte. 18-åriga Moa och många vid hennes sida vet att det går att hjälpa. Att det går att påverka. Se filmen och lär dig fyra steg som kan göra skillnad på stegforlivet.se.

Stör döden

Att prata om hur man mår räddar liv. Var uppmärksam på om en vän, någon i din familj eller kollega förändrar beteende, går igenom en jobbig fas eller händelse i livet. Genom att göra något så enkelt som att fråga den som mår dåligt och lyssna på svaret kan liv förändras och räddas. Se hur du stör döden på stördöden.se