Karlsborg topp 5 i Sverige på att plocka skräp!

Telefon
0505-170 00

Telefontider
Växelns öppettider kan avvika i samband med storhelger och sommarens semesterperiod. Information om det hittar du på vår sida kontaktsida som du når via länk högst upp på sidan.

Växelns ordinarie öppettider:
måndag-fredag: 7.30-16.00
lunchstängt 12.00-13.00

E-post
kommun@karlsborg.se

Besöksadress
Storgatan 16
Karlsborg

Öppettider
Kommunhusets öppettider:
Måndag-fredag: 8.00-12.00

Hitta hit

Postadress
546 82 Karlsborg

21 september 2021

Lördagen genomfördes Håll Sverige Rent dagen runtom i Sverige. Karlsborg uppmanade alla att anmäla sig till dagen på olika sätt. Under dagen bemannades två stationer med politiker och tjänstemän från kommunen för att dela ut skräppåsar och prata vision 2035 och samla in förslag. Man kunde även samtala med tre killar som kör EPA-traktor.

HÅL KARLSBORG RENT - Gå aldrig förbi skräp

Ovanstående är Karlsborgs nya mantra. Idén är tagen från Skara Sommarland som för ett antal år sedan införde en liknande  devis för all sin personal som förflyttade sig i parken. Idén är lika enkel som genial. Forskning visar att desto mindre skräp människor ser runt omkring sig desto mindre benägen är man att slänga skräpet på marken. Om vi kan få både boende och besökare att ta till sig beteendet att inte bara ta med sitt eget skräp utan även hjälpa till med att ta upp det någon annan förhoppningsvis tappat eller tragiskt nog slängt, så skapas något nästan lite magiskt. Renare = mindre skräp slängs + att andra människor gärna gör som andra gör och då förhoppningsvis tar efter det bra beteendet. Vill du vara magisk eller tragisk? :)

Karlsborg topp 5 i Sverige

Även fast det inte var jättemånga som besökte kommunens tält i Mölltorp och utanför Infocenter i Karlsborg så var det 293 personer som anmält sig till skräpplockardagen via Håll Sverige rents webbplats. Det visade sig att sett till befolkning så placerade sig Karlsborg bland de fem bästa kommunerna i hela Sverige. Det är ju superhäftigt! Stort tack till alla som bidrog till ett renare och snyggare Karlsborg!

Killar med EPA-traktorer tog initiativ till dialog

En av dagen höjdpunkter var tre underbara ungdomar som tagit initiativ till ställa upp sina EPA-traktorer och bjuda in till samtal och dialog. Dom ville visa en annan bild av sig själva än den som skapats i tidningar och på sociala medier. Det var en del som ställde lite frågor men verklig intressant blev det när en av de boende på Kärleksstigen som fått sin nattsömn störd otaliga gånger kom för att prata. Det blev en respektfull dialog som gjorde alla som överhörde den stolta och glada. Grabbarna kommer planerat att återkomma och finnas med under bondens marknad nu på söndag.

Vinnaren utsedd i förslagstävling 

Under dagen kunde man lämna förslag på vad man kan göra för att minska nedskräpningen. Det bästa förslaget utsågs av personalen på Visit Karlsborg. Så här skrev hon: "Låt barn och ungdomar dekorera/måla papperskorgar med riktigt fina/roliga eller med positiva/intressanta budskap. Vem vill inte slänga skräp då :) Låt barnen inspirera sina föräldras att slänga skräp i "sin" korg."

- Superbra förslag! Vi har redan dragit i lite trådar för att se om vi inte kan försöka förverkliga förslaget. Om inte på alla soptunnor så kanske på några, berättar Heidi Bötefur som arbetar på visit Karlsborg och som arbetat med att marknadsföra evenemanget.

Medborgare fick chansen att tycka till om värdeorden i visionen

Karlsborgs kommun har satt igång arbetet med en ny vision som ska ersätta den tidigare "Vision 2020". Den nya visionen ska vara vår vägvisare in i framtiden och kommer att sträcka sig till år 2035. För att få medborgarna perspektiv på vad som är viktigt och hur man ser på begreppen fanns det politiker från en rad olika partier på plats för att föra dialog och samla in tankar. De sju olika värdenorden är:

  • Hållbarhet
  • Mångfald
  • Trygghet
  • Framtidstro
  • Delaktighet
  • Mod 
  • Glädje

Läs mer och lämna dina tankar om Vision Karlsborg 2035 här

 

Länk till pressmeddelande från TT

Länk till Skaraborgsnyheter

Läs mer om vad du kan göra för att minska nedskräpningen i din kommun på Håll sverige rents webbplats