Håll Sverige rent dagen 17 september

Telefon
0505-170 00

Telefontider
Växelns öppettider kan avvika i samband med storhelger och sommarens semesterperiod. Information om det hittar du på vår sida kontaktsida som du når via länk högst upp på sidan.

Växelns ordinarie öppettider:
måndag-fredag: 7.30-16.00
lunchstängt 12.00-13.00

E-post
kommun@karlsborg.se

Besöksadress
Storgatan 16
Karlsborg

Öppettider
Kommunhusets öppettider:
Måndag-fredag: 8.00-12.00

Hitta hit

Postadress
546 82 Karlsborg

Kontakter

8 september 2022

Lördag 17 september kan du göra skillnad! Det är nämligen world cleanup day tillika Håll Sverige Rent dagen. Anmäl dig som skräpplockare och gå ut och plocka skräp var du vill, hur du vill, med vem du vill och hur länge du vill!

Håll Sverige Rent-dagen 17 september

Den 17 september hoppas vi Karlsborgsborna ska gå man ur huse för att plocka skräp. Då är det nämligen dags för Håll Sverige Rent dagen. Dagen då hela Sverige, från norr till söder, gammal som ung och plockar allt skräp man kan hitta. Dagen är en del av det internationella initiativet World Cleanup Day som infaller tredje lördagen i september varje år och arrangeras av Håll Sverige rent.

Förra året blev Karlsborg den 5:e bästa kommunen i Sverige. I år siktar vi på att bli ännu bättre!

Hjälp till att uppmärksamma dagen och gå in och anmäl dig här!

Kommunen kommer att finnas på plats på Bondens marknad på fästningen kl. 10-13. Där kan du hämta en påse eller komma med förslag på hur vi tillsammans kan minska nedskräpningen i kommunen. Alla som anmäler sig och tar en bild på sig själva under eventet och lägger ut på instagram hashtag #hållkarlsborgrent får en give-away!

Håll Karlsborg Rent - gå aldrig förbi skräp

Lek med tanken att alla som bor, verkar eller besöker Karlsborg skulle leva efter devisen att man aldrig går förbi skräp som man hittar på gatan eller i naturen. Vad skulle hända då? 

Allt skräp som hamnar i naturen slängs inte där medvetet utan det kan ju handla om att någonting tex glöms kvar, blåser iväg eller ramlar ur en ficka. Vi tror att de flesta männsikor tar med sitt skräp och vet varför det är viktigt. Forskning har visat att ju mindre skräp det finns där man befinner sig destu mindre benägna är människor att slänga sitt skräp på marken.

På det sättet tror vi att om vi är tydliga med hur vi gör här i Karlsborg kan göra stor skillnad. Alltså i Karlsborg tar vi inte bara tar med vårt eget skräp och slänger det på avsedd plats utan vi hjälps åt med att ta upp det som någon annan, medvetet eller omedvetet slängt i naturen. Vad som händer då är att vi både minskar mängden skräp idag men samtidigt motverkar att nytt skräp slängs imorgon. Vårt motto kan fungera som en slags "nudging" alltså en liten knuff i rätt riktning. Det blir lättare att göra rätt helt enkelt! Hängde du med?