Förslag (yrkanden)

I den juridiska litteraturen görs skillnad mellan förslag och yrkanden med utgångspunkt från beredningstvånget i fullmäktige. Med förslag avses yrkanden som inte är beredda av fullmäktige. Men i praktiken är det inte nödvändigt att hålla isär begreppen förslag och yrkanden. Fortsättningsvis används begreppet förslag både i betydelsen yrkande och förslag. 

Ett praktiskt sätt att under sammanträdet hålla rätt på förslagen är att sortera dessa i två huvudgrupper:

Förslag inom formella förslag ställs mot varandra likaså förslag inom materiella förslag, formella förslag be­hand­las alltid först. Om nämnden beslutar enligt ett formellt förslag prövas inte eventuella materiella förslag. Förslag i den ena kategorin ställs inte mot förslag i den andra. Alla förslag ska prokollföras under aktuell paragraf.

Formella förslag Materiella förslag
Ajournering Bifall till grundförslag
Återremiss Tilläggsförslag
Remiss Ändringsförslag
Bordläggning Avslag
  Nya förslag

 

Formella förslag

Formella förslag innebär att ärendets hantering eller beslutsgång påverkas. 

Ajournering: Du vill, under ett pågående ärende, att sammanträdet avbryts för exempelvis överläggningar i partigrupper. Ajournering ska protokollföras genom att skriva in klockslag för ajournering på första sidan av protokollet samt även under aktuell paragraf.

Återremiss: Du finner att beslutsunderlaget i ett ärende inte är tillräckligt. Du vill att ett ärende ska gå tillbaka till kommunstyrelsen eller en nämnd/bolagsstyrelse för att utredas ytterligare. I kommunfullmäktige kan ett ärende återremitteras om minst en tredjedel av ledamöterna vill det. Det kallas minoritetsåterremiss. Önskas ytterligare återremiss vid nästa sammanträde krävs ett enkelt majoritetsbeslut.
I kommfullmäktige måste en återremiss innehålla en motivering, det finns inte samma krav för kommunstyrelsen/nämnden/bolagsstyrelsen men är praktiskt med motivering, så man vet vad som förväntas ske med ärendet när det gått tillbaka.

Remiss: Remiss innebär att ärendet ska överlämnas till ett beredningsorgan som inte tidigare berett ärendet. Beslutar fullmäktige om remiss av ett ärende till någon nämnd eller annat remissorgan innebär detta att en eller flera remissinstanser ges möjlighet att yttra sig, vartefter ärendet måste beredas av kommunstyrelsen.

Bordläggning: Du vill att ett ärende som ska behandlas skjuts upp till nästa sammanträde, ingenting får tillföras ärendet under tiden. I kommunfullmäktige kan ett ärende bordläggas om minst en tredjedel av ledamöterna vill det. Det kallas minoritetsbordläggning. Det kan bara ske en gång i varje ärende. Önskas ytterligare bordläggning vid nästa sammanträde krävs ett enkelt majoritetsbeslut. Ett ärende som är bordlagt får inte tillföras ytterligare handlingar eller annan utredning. 

Materiella förslag

Materiella förslag innebär att ärendet ska be­slutas genom bifall, avslag, tillägg, ändring eller ett helt nytt förslag.

Bifall till grundförslag: Du instämmer i det förslag som ligger som grundförslag (föregående instans förslag) eller någon annans yrkande.

Tilläggsförslag: Du vill att sammanträdet ska besluta mer i ärendet och begär då ett tillägg.

Ändringsförslag: Du begär en ändring i ett förslag. Om till exempel ett bidrag i ett förslag är 20 000 kronor och du vill ändra det till 15 000 kronor yrkar du att förslaget ändras till 15 000 kr.

Avslag: Du säger nej till det förslag som ligger som grundförslag (föregående instans förslag) eller någon annans yrkande.

Nya förslag: Du kommer med helt nytt förslag.