Vatten och avlopp

Telefon
0505-170 00

Telefontider
Växelns öppettider kan avvika i samband med storhelger och sommarens semesterperiod. Information om det hittar du på vår sida kontaktsida som du når via länk högst upp på sidan.

Växelns ordinarie öppettider:
måndag-fredag: 7.30-16.00
lunchstängt 12.00-13.00

E-post
kommun@karlsborg.se

Besöksadress
Storgatan 16
Karlsborg

Öppettider
Kommunhusets öppettider:
Måndag-fredag: 8.00-12.00

Hitta hit

Postadress
546 82 Karlsborg

Kontakter

Karlsborgs kommun ansvarar för leverans av vatten, hanteringen av avloppsvatten och skötsel och underhåll av vatten- och avloppsledningar.

Vattenkvalitén i Karlsborg

I Livsmedelsverkets kungörelse om dricksvatten är kvalitetskraven på vattnet reglerade och miljöförvaltningen svarar för tillsynen. För att veta att vattnet är bra tar vi regelbundet prov på vattnet. Proverna analyseras sedan av godkänt laboratorium.

Karlsborgs vatten är mjukt

Det innebär att det bara behövs små mängder disk- och tvättmedel för att disk och tvätt ska bli rent.

 • Miljötratt för att samla in olja och stekfett från matlagning

  Miljötratt

  Flytande fett som hamnar i avloppet leder på sikt till att det skapas så kallade fettproppar. Fettet stelnar och drar till sig matrester och avfall för att till sist orsaka stopp och översvämningar.

 • Reningsverk

  Till Karlsborgs reningsverk kommer avloppsvatten från centralorten med Hanken, från Mölltorp, Forsvik och anslutna kunder i Svanvik och Gräshult. Det finns även reningsverk i Undenäs och Granvik. Slammet från avloppsreningsverket i Karlsborg pumpas till biologiska vassbäddar där det vattnas av.

 • Oanvända läkemedel

  Överblivna läkemedel som kastas i soporna eller spolas ned i toaletten kan skada miljön. Våra reningsverk kan inte rena avloppsvattnet helt och hållet från läkemedel och rester av dem sprids då till sjöar, grundvatten och dricksvatten. Dessa ska därför återlämnas till Apoteket.

 • Vattenverk

  Karlsborgs vattenverk lämnar varje år ungefär 630 000 kubikmeter vatten till 2 150 kunder.

 • Svenska sedlar

  Vatten- och avloppstaxa

  Här kan du ta del av aktuell vatten- och avloppstaxa.

 • Flyttkartonger, flytta

  Flyttanmälan

  När du flyttar måste du göra en flyttanmälan till Karlsborgs kommun för att ditt VA-abonnemang ska upphöra.

 • Ikoner för rörmokare och VA-arbeten

  Felanmälan vatten och avlopp

  Här hittar du telefonnummer vid felanmälan.

 • Golvbrunn i dusch

  Enskilda avlopp

  Sedan 1 januari 2013 är det kommunalförbundet Miljösamverkan östra Skaraborg som ansvarar för frågor kring enskilda avlopp.

 • Vattenglas

  Dricksvatten

  Vatten är vårt viktigaste livsmedel. Det är därför nödvändigt att alla har tillgång till ett rent dricksvatten som kan användas utan hälsorisker. I vatten förekommer olika ämnen och bakterier som påverkar vattnets kvalitet, därför bör man regelbundet utföra provtagning av vattnet.

 • Dricksvatten och PFAS

  PFAS eller högfluorerade ämnen är ett samlingsnamn för en stor och komplex ämnesgrupp på mer än 10 000 identifierade ämnen med varierande egenskaper och bred användning i samhället, bland annat i klädimpregnering, rengöring och släckskum. Alla PFAS-ämnen är syntetiskt framställda och finns inte naturligt i miljön.