Hjärtstartare

Telefon
0505-170 00

Telefontider
Växelns öppettider:
måndag-fredag: 7.30-16.00
lunchstängt 12.00-13.00

E-post
kommun@karlsborg.se

Besöksadress
Storgatan 16
Karlsborg

Öppettider
Med anledning av Coronasituationen har kommunhuset begränsade öppettider under en period:
Måndag-fredag: 8.00-12.00

Kommunhusets ordinarie öppettider:
Måndag-torsdag: 8.00-16.00
Fredag: 8.00-14.00

Hitta hit

Postadress
546 82 Karlsborg

På olika ställen i kommunen finns hjärtstartare. De finns till hands om olyckan skulle hålla sig framme. Med relativt enkla medel kan du som är först på plats göra en viktig insats.

Hjärtstartarregistret

Det säkraste sättet att få information om var det finns hjärtstartare är att besöka webbsidan med Hjärtstartarregistret. Registret är ett samarbete mellan hjärt- och lung räddningsrådet (HLR-rådet) och Civilförsvarsförbundet och målet är att få in alla hjärtstartare som finns tillgängliga i Sverige. 

Hjärtstartarregistrets webbsida

SMS-livräddare

SMSlivräddare är ett system för att larma frivilliga livräddare till ett misstänkt hjärtstopp. 

För att delta som SMSlivräddare ska du vara 18 år och ha genomgått en kurs i hjärt-lungräddning. Hos bland annat HLR-rådet finns information om var du kan söka kurser: http://www.hlr.nu/hitta-utbildare/

Mer information om SMSlivräddare hittar du på deras webbplats.

Från att tidigare enbart ha engagerat SMSlivräddare att larmas för att göra HLR larmas nu SMSlivräddare även ut för att hämta närmaste hjärtstartare till platsen för hjärtstoppet. Genom att använda mobil positionering kan frivilliga livräddare i närheten av misstänkta hjärtstopp larmas att utföra HLR och även att hämta närmaste hjärtstartare via kopplingen till Sveriges Hjärtstartarregister.