Astrid - vårdbiträde Udden

Telefon
0505-170 00

Telefontider
Växelns öppettider kan avvika i samband med storhelger och sommarens semesterperiod. Information om det hittar du på vår sida kontaktsida som du når via länk högst upp på sidan.

Växelns ordinarie öppettider:
måndag-fredag: 7.30-16.00
lunchstängt 12.00-13.00

E-post
kommun@karlsborg.se

Besöksadress
Storgatan 16
Karlsborg

Öppettider
Kommunhusets öppettider:
Måndag-fredag: 8.00-12.00

Hitta hit

Postadress
546 82 Karlsborg

"Jag tror de boende tycker det är kul med en variation av unga och äldre personer som jobbar i vården och man känner uppskattning"

Varför sökte du sommarjobb hos Karlsborgs kommun?
Jag har alltid varit intresserad av att hjälpa människor och få andra att må bra. Jag tycker om äldre och tycker att deras sista tid i livet ska man göra till något bra.
Både mamma och pappa jobbar i vården och har pratat gott om det och jag gick även vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet.  

Hur såg en typisk dag ut för dig?
Jag var framför allt på avdelningen Udden, men även lite på Klippan. Båda dessa avdelningar är Särskilt boende (SÄBO) för äldre.

Jag hade inte delegering som semestervikarie, vilket innebär att jag inte gav hälso- och sjukvårdsinsatser, såsom mediciner.
Mitt uppdrag var att fokusera på att vara ett stöd i vardagen. Det kunde vara allt från att gå med på en promenad till att stötta med vardagliga saker som du och jag gör varje dag. Om man t ex jobbade dag så startade morgonen med att hjälpa till med hygien, klädsel, fixa håret, borsta tänderna och servera frukost utifrån önskemål o s v.

Det kunde också vara att se till sociala behov och bara sitta och prata lite, vilket är särskilt viktigt för dem som inte har så många anhöriga. Man fick väldigt mycket uppskattning tillbaka och kände att man gjorde skillnad.

Jag fick lära mig att se till hur varje enskild individ ville ha det och utgå ifrån det i arbetet. Vissa personer är mer styrda av rutiner, medan det inte är lika viktigt för andra.

Vilka möjligheter gav sommarjobbet dig för framtiden?
Jag lärde mig mycket om arbetet och det fick mig att vilja fortsätta att arbeta inom vården. Man märkte verkligen att arbetet blev något helt annat när man fick praktisk erfarenhet av arbetet och kunde sätta ihop det med det man läst i skolan. Jag tog studenten i juni och genom sommarjobbet i anslutning till det fick jag redan i juli en fast tjänst som undersköterska.

Tips till andra som vill söka sommarjobb inom vård och omsorg?
När du väl fått sommarjobb är det viktigt att fråga om det är något man är osäker på. Fråga hellre en gång för mycket än en gång för lite. Jag upplevde att jag fick positiv respons både från kollegor och äldre när jag frågade kring olika moment och arbetsuppgifter. De äldre får då den hjälp de behöver på det sätt de vill och även kollegorna känner sig trygg med en.

10 snabba

Namn: Astrid Johansson

Ålder:
19 år

Bor: I Karlsborg

Familj: Mamma, pappa och lillebror

Roll som sommarjobbare: Vårdbiträde

Roll idag: Undersköterska

Vad var det roligaste med sommarjobbet:
Att hjälpa andra människor men också att få höra alla historier och kolla på gamla foton när vårdtagarna var unga och deras familjer.

Vad var mest utmanande: 
Det svåraste kunde vara att förstå olika brytningar eller dialekter, vilket såklart kan skapa frustration hos vårdtagaren om man inte känner att man blir förstådd.

Vilken tror du är den största fördomen om vården:
Många tror att så mycket handlar om hjälp vid toalettbesök. Men det är en väldigt liten del av jobbet och man tänker inte på det som något jobbigt. Man får sätta sig in i vårdtagarens situation och göra det på ett så bra sätt som möjligt. Man är dennes förlängda arm helt enkelt.  

Känslan när du går till jobbet:
Jag ser fram emot att gå till jobbet idag och även när jag sommarjobbade. Jag tror de boende tycker det är kul med en variation av unga och äldre personer som jobbar i vården och man känner uppskattning.