Feriepraktik
Ansökan om feriepraktikplats till sommaren 2025 är nu stängd

Kommunen är en stor arbetsplats där vi har en mängd olika yrken som på olika sätt dagligen arbetar för att alla invånare ska ha en bra plats att leva och bo på. Du kommer att jobba med stöd från vår erfarna personal. Som feriepraktikant ersätter du inte ordinarie personal, utan är en extra resurs. Du får möjligheten att prova på olika arbetsuppgifter och precis som all vår personal förväntas du komma i tid, vara närvarande och delta i det dagliga arbetet.
Ansök om feriepraktikplats till sommaren 2025 är nu stängd
Under april månad sker lottning av platser och erbjudanden skickas ut via mail. Senast 5 maj får du svar om du har fått en plats. Den som inte fått något erbjudande om feriepraktik blir automatiskt placerad på reservlistan.
Informationsträff anordnas 21 maj kl. 17.0 för dem som tackat ja till erbjuden plats. Vi kommunicerar innan dess främst via e-post och sms inför sommarens feriepraktik, så var noggrann med att bevaka dem.
Ni når enklast oss via hrenheten@karlsborg.se alt tel 0505-171 92 eller tel. 0505-171 40 eller.
Information om perioder
Som feriepraktikant i Karlsborgs kommun arbetar du två eller tre veckor i någon av våra verksamheter. Arbetstiderna kan variera men du kommer få ett schema i god tid innan din feriepraktik startar.
Veckorna är uppdelade i följande perioder:
- Period 1 (16 juni - 6 juli)
- Period 2 (7 juli - 27 juli)
- Perioder simskola (16 juni - 29 juni + utbildningsdag 13 juni)
OBS! Midsommarafton är alla lediga.
Se gärna information om var du kan få feriepraktik och vad arbetet innebär nedan under Frågor och svar.
Lön, inkomst och skatt
Lönen
Lönen är 65 kr/timme (semesterersättning 12% tillkommer, vilket ger en timlön på ca 72 kr). Lönen betalas ut den 27:e, månaden efter att du gjort din sista arbetsdag.
Din årsinkomst och skatt
Om du tjänar mindre än 24 873 kr kronor under hela 2025 ska du fylla i ett intyg från Skatteverket och lämna in till arbetsgivaren innan du börjar jobba. Att fylla i blanketten innebär att Karlsborgs kommun inte kommer att dra någon skatt på det du tjänar under din feriepraktik.
Viktigt om arbetsförhållanden
- Arbetstid – ungdomar får arbeta högst 8 timmar per dag och högst 40 timmar per vecka, maximalt 90 timmar under perioden.
- Rast - minst 30 minuters sammanhängande rast efter fyra och en halv timmes arbete.
- Ungdomar får ej arbeta söndagar, röda dagar eller helgdagar.
- Ungdomar får inte arbeta mellan klockan 22:00-06:00.
Om du blir sjuk under din feriepraktik
Om du blir sjuk ringer du till jobbet och meddelar det. Din handledare fyller i vilka dagar du har varit sjuk i din timrapport.
Rätten till sjuklön gäller om den som jobbar har påbörjat anställningen och därefter varit anställd 14 kalenderdagar i följd. Det innebär att från och med dag 15 har man rätt till sjuklön om ovanstående villkor är uppfyllt. Du kan inte jobba in den tiden som du har varit sjuk.
Förväntningar på dig som feriepraktikant
- Att du visar intresse för arbetsplatsen och arbetsuppgifterna
- Att du försöker ta egna initiativ
- Att du ställer frågor när du är osäker
- Att du arbetar enligt ditt schema hela praktikperioden
- Att du passar arbetstiderna
- Att du ringer arbetsplatsen inför ditt arbetspass om du blir sjuk
Förväntningar du kan ha på oss som arbetsgivare
- Att få en inblick i arbetslivet
- Att få arbetslivserfarenhet
- Att få ett gott bemötande av kollegor och chef
- Att din arbetsplats har en säker arbetsmiljö
- Att det finns lämpliga arbetsuppgifter för dig
- Att du är schemalagd 75 timmar
Upplevelser av feriepraktik
Vad har varit bra med din feriepraktik?
"Att tjäna egna pengar"
"Det var roligt och man fick testa hur det kan vara i arbetslivet"
"Kollegorna och arbetsmiljön"
Vad har du lärt dig på din arbetsplats?
"Att ta ansvar"
"Att lära barn simma"
"Hur det kan se ut på en riktigt arbetsplats"
Vilket är ditt bästa minne från din feriepraktik?
"Att alla tyckte att man gjorde ett bra jobb"
"Att umgås med personalen och de boende"
"Alla söta små barn som jag fick träffa"
För att kunna erbjudas feriepraktikplats så behöver du:
- Vara folkbokförd i Karlsborgs kommun
- Vara 15-17 år under praktikperioden
Ansökningsperioden var 1-31 mars och är nu stängd för i år.
Det är på arbetsplatser som finns hos arbetsgivaren Karlsborgs kommun.
Det kan t ex vara inom äldreomsorgen, förskola, gata/park mm. Det kan variera från år till år vilka verksamheter som har möjlighet att erbjuda platser. År 2025 fanns det följande platser att välja på:
Fritidshem
Hos oss är vi mycket utomhus och arbetsuppgifterna handlar om att stötta och aktivera elever på fritidshem och utföra vissa praktiska sysslor. Bad kan förekomma, varför det är viktigt att du kan simma.
Förskola
Hos oss är du ett stöd med barnen vid undervisning, lek och övriga aktiviteter. Vi är självklart mycket utomhus, så du behöver ha kläder efter väder. Alla måltider är gratis och äts pedagogiskt med barnen.
Gata/Park
Hos oss arbetar vi utomhus och det kan röra sig om arbetsuppgifter såsom parkskötsel, rensa i rabatter, vattna blommor, måla och plocka skräp. Det är en fördel men inte ett måste att du har körkort för moped.
Särskilt boende - Haganäset
Hos oss får du bl a hjälpa till i avdelningskök, läsa tidning, gå på promenader, spela spel och sällskapa med de boende.
Hemtjänsten
Hos oss är du mycket på språng tillsammans med vår servicegrupp och besöker våra brukare i deras egna hem för att hjälpa till med främst städning och handling.
Kultur och fritid
Du kommer delvis att arbeta som värd för Karlsborgs kommun och vara våra turister behjälpliga inom det tilldelade geografiska området. Du kommer också att stötta fritidsledarna samt våra medarbetare inom kulturverksamheten med att anordna sommaraktiviteter för barn och unga på olika platser i kommunen.
Molidens simhall
Hos oss får du hjälpa till vid sommarsimskola, simundervisning, receptionsarbete, lokalvård m.m. Det är därför ett krav att du är simkunnig.
Träffpunkterna
Hos oss hjälper du till att anordna aktiviteter på kommunens träffpunkter för äldre. Vi brukar anordna sittgympa, bingo, musikunderhållning, spela spel, pyssla och inte minst fika och prata.
Särskilt anpassad plats
Hos Arbetsmarknadsenheten har vi möjlighet att anpassa uppdraget i feriepraktiken utifrån särskilda förutsättningar och behov. Dessa platser är till för dig som är i behov av extra stöd och handledning under din feriepraktik. Vi gör en individuell planering inför feriepraktiken, och om behov finns tillsammans med vårdnadshavare och skola.
Hos oss arbetar vi mycket utomhus och vanliga arbetsuppgifter kan vara att hålla rent och fint utmed våra vandringsleder, bryggor, vindskydd och eldplatser liksom märka upp leder mm. Att arbeta i vår second hand-butik är också en möjlighet.
Feriepraktiken brukar vara uppdelad i 2 perioder:
Period 1 - v 25-27
Period 2 - v 28-30
Period simskola - v 25-26
Period sommarvärd - v 26-28
OBS: Det förekommer ingen praktik på midsommarafton
Timlönen som feripraktikant är 2025 65 kr + 12% i semesterersättning, vilket innebär ca 72 kr/timme.
Du kommer att arbeta 75 timmar under din praktikperiod.
Hur får jag lön?
Karlsborgs kommun använder sig av Swedbank vid utbetalning av lön. Oavsett om du har ett konto på Swedbank eller någon annan bank kan du få din lön inbetald direkt till ditt konto. Du kan anmäla ditt konto tillsammans med en vårdnadshavare på Swedbanks kontor.
Om du inte anmäler ditt konto skickas det hem en utbetalningsavi till dig som du kan lösa in via spelbutiken på ICA.
Du kommer vara timanställd och kommer att få lön först efter att dina arbetade tid har registrerats, vilket innebär att du kommer att få lön månaden efter att du arbetat.
När får jag lön?
Sträcker sig din period över två olika månader, så kan det bli två utbetalningsdatum. Vi återkommer med mer specifika datum kopplat till perioderna.
Du kommer inför praktiken att stämma av rutinen för sjukanmälan med din chef eller handledare och var du vänder dig. Du ska omgående kontakta arbetsplatsen om du inte kan arbeta.
Du kan inte ta igen förlorad praktiktid pga sjukdom och det kan därmed påverka din lön.
Du behöver:
- Tacka ja elller nej på erbjudandet via e-postmeddelandet som du får
- Komma på informationsträffen i maj
- Besöka arbetsplatsen innan feriepraktikens start
- Ev beställa utdrag från belastningsregistret
- Ev lämna in intyg för att slippa betala skatt på din lön
Utdrag ur belastningsregistret
Om du fått placering förskola, fritidshem, Moliden, Kabyssen eller Kostenheten, så måste du beställa ett utdrag ur belastningsregistret. Det krävs enligt lag då man arbetar i miljöer där barn förekommer. Du kommer att behöva visa upp utdraget för din handledare innan feriepraktiken startar.
Utdrag för arbete inom skola eller förskola
Utdrag för arbete med barn i annan verksamhet än skola och barnomsorg
Skattejämkning för skolungdom
Om du endast kommer att arbeta via feriepraktik under året eller vet att du kommer att tjäna mindre än 24 873 kr under året behöver inte betala skatt på din lön.
För att vi som arbetsgivare inte ska dra skatt för dig måste du lämna in Intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag
Har du generella frågor gällande feriepraktiken är du välkommen att i första hand kontakta HR-enheten via e-post hrenheten@karlsborg.se
Övriga kontaktvägar
Caroline Falkander tel 0505-171 40
Malin Pettersson tel 0505-171 92
Vid frågor kring din arbetsplats tar du kontakt med din chef.
Kontakt
Storgatan 16, Kommunhuset