Attefallshus, Friggebod och Komplementbyggnad
Du som har ett en- eller tvåbostadshus får, förutom friggebod på högst 15 m2, även uppföra attefallshus utan bygglov. Innan du börjar bygga måste du göra en anmälan till byggnadsnämnden och få ett startbesked.
Storlek på ett attefallshus
Attefallshus får uppföras i bostadshusets omedelbara närhet. Den högsta höjden från mark till taknock får vara 4,0 meter. Om du uppför ett attefallshus närmare tomtgräns än 4,5 meter krävs berörda grannars medgivande för att du ska få bygga attefallshus utan bygglov. Vi rekommenderar att grannens godkännande sker skriftligt, när detta krävs, för att undvika eventuella missförstånd i framtiden. Du kan bygga flera attefallshus på din tomt, totalarean för attefalls byggnaderna får inte överstiga 30 kvm.
Vad får ett attefallshus användas till?
Till skillnad från friggeboden får attefallshus inredas som självständig bostad, som får användas både som fritidsbostad och permanentbostad. I så fall är den ett komplementbostadshus. Det är också möjligt att använda attefallshus som komplementbyggnad, det vill säga som till exempel uthus, garage, förråd, växthus, gäststuga, bastu eller båthus.
Attefallshus får inte byggas på vissa platser
I särskilt värdefulla områden får inga attefallshus byggas, varken komplementbostadshus eller komplementbyggnader. I områden som är av riksintresse för totalförsvaret och som är flygplatser, övnings- eller skjutfält får inte attefallshus som är komplementbostadshus byggas. Däremot får attefallshus som är komplementbyggnader byggas. Om det finns en utökad lovplikt för attefallshus i detaljplan får varken komplementbostadshus eller komplementbyggnader uppföras. Kontakta plan- och byggenheten om du är osäker på vad som gäller där du bor.
Attefallshus ska följa Boverkets byggregler
Ett attefallshus ska bland annat följa Boverkets byggregler, BBR och Boverkets konstruktionsregler, EKS. Reglerna är olika beroende på vad ett attefallshus ska användas till. Till exempel ska ett attefallshus som ska användas för permanentboende ha alla bostadsfunktioner som ska finnas i en bostad. Det är exempelvis utrymmen för matlagning och personlig hygien och möjlighet att förvara saker. Attefallshus som ska användas för permanentboende ska också vara tillgängliga och användbara för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. För attefallshus som ska användas som fritidshus finns vissa undantag från kraven.
Frågor och svar hos Boverket.
Om du bygger utan lov eller startbesked
Om ett attefallshus uppförs utan att anmälan görs eller startbesked har getts är det en olovlig byggnad, ett så kallat svartbygge. Byggnadsnämnden ska då ta ut en byggsanktionsavgift. Byggnadsnämnden kan också förelägga dig att återställa, till exempel genom rivning. Du kan undgå föreläggande genom att lämna in en anmälan i efterhand.
Läs med om olovligt byggande här.
Överklaga ett beslut
Om du nekas startbesked för ett attefallshus kan du överklaga. Även dina grannar kan överklaga startbeskedet. Byggnadsnämndens beslut om behov av kontrollansvarig, särskilt sakkunnig, tekniskt samråd eller slutsamråd får däremot inte överklagas.
Läs mer om överklagan här.
Har du frågor?
Har du frågor eller behöver hjälp att ta fram handlingar, ritningar m.m. kontakta plan- och byggenheten så hjälper vi dig.
Telefontider: mån-fre 08.00 -16.00
Tel: 0505 - 17000
Mail: bygg@karlsborg.se
Vad är en friggebod?
En friggebod är en komplementbyggnad som inte kräver bygglov. Trots att du inte behöver söka bygglov finns det andra krav i plan- och bygglagen som byggnationen måste uppfylla. Du får utan bygglov uppföra en eller flera friggebodar i omedelbar närhet av bostadshuset. Den sammanlagda byggnadsarean av alla friggebodar på tomten får inte vara större än 15,0 kvadratmeter. Högsta höjd från mark till taknock får inte överstiga 3,0 meter.
En friggebod är ett komplement till ett en- eller tvåbostadshus. Det måste därför finnas ett bostadshus på tomten när du börjar bygga din friggebod. Friggeboden ska vara fristående och får inte byggas ihop med en annan byggnad.
Medgivande från grannar
Om du vill placera din friggebod närmare gränsen än 4,5 meter krävs medgivande av berörda grannar. Vi rekommenderar att grannens godkännande sker skriftligt, när detta krävs, för att undvika eventuella missförstånd i framtiden.
Friggebodens användningsområde
Friggeboden kan användas till exempel som uthus, garage, förråd, växthus, gäststuga, bastu eller båthus. Det viktiga är att den används som ett komplement till ett en- eller tvåbostadshus.
Får en friggebod se ut hur som helst?
Friggeboden ska ha lämpligt utseende när det gäller form, färg och material.
Planbestämmelser
Rätten att uppföra en friggebod begränsas inte av några planbestämmelser i detaljplan. Det betyder att du till exempel får uppföra en friggebod även på prickmark (som normalt inte får bebyggas) och oavsett vad detaljplanen anger om hur stor area på varje tomt som får bebyggas.
Strandskydd
Om du bygger nära hav, sjö eller vattendrag krävs normalt strandskyddsdispens enligt miljöbalken. Kontakta byggnadsnämnden för mer information.
Läs med om strandskydd här.
Allmän väg
I närheten av en allmän väg krävs tillstånd från länsstyrelsen för att uppföra eller bygga till en friggebod som kan påverka trafiksäkerheten. Detta gäller endast utanför detaljplanelagt område.
Har du frågor?
Har du frågor eller behöver hjälp att ta fram handlingar, ritningar m.m. kontakta plan- och byggenheten så hjälper vi dig.
Telefontider: mån-fre 08.00 -16.00
Tel: 0505 - 17000
Mail: bygg@karlsborg.se
Vad är en komplementbyggnad?
Komplementbyggnader är fristående byggnader som inte är huvudbostaden.
Här är några tydliga exempel på en komplementbyggnad
- garage
- friggebod
- gäststuga
- växthus
- förråd
- poolhus
För ett attefallshus så får man bygga max 30 kvm stora attefallshus. Från och med augusti 2020 får både komplementbyggnad och komplementbostad vara 30kvm. Tidigare fick komplementbyggnad endast vara 25kvm
En komplementbyggnad får inte användas som boende, inte ens som fritidshus.
Eftersom man inte bor i huset är det enklare regelverk som gäller enligt BBR.
Vad är ett komplementbostadshus?
Komplementbostadshus är fristående byggnader som inte är huvudbostaden och som ska användas för att bo i. Antingen permanentboende, tex för uthyrning, eller som fritidshus.
För ett attefallshus så får man bygga max 30 kvm stora attefallshus from 2020.
Har du frågor?
Har du frågor eller behöver hjälp att ta fram handlingar, ritningar m.m. kontakta plan- och byggenheten så hjälper vi dig.
Telefontider: mån-fre 08.00 -16.00
Tel: 0505 - 17000
Mail: bygg@karlsborg.se
Kontakt
Storgatan 16, 546 30 Karlsborg