Vatten och avlopp
Karlsborgs kommun ansvarar för leverans av vatten, hanteringen av avloppsvatten och skötsel och underhåll av vatten- och avloppsledningar.
Vattenkvalitén i Karlsborg
I Livsmedelsverkets kungörelse om dricksvatten är kvalitetskraven på vattnet reglerade och miljöförvaltningen svarar för tillsynen. För att veta att vattnet är bra tar vi regelbundet prov på vattnet. Proverna analyseras sedan av godkänt laboratorium.
Karlsborgs vatten är mjukt
Vi har mjukt vatten i Karlsborg och det innebär att det bara behövs små mängder disk- och tvättmedel för att disk och tvätt ska bli rent.
E-tjänster
-
Reningsverk
Till Karlsborgs reningsverk kommer avloppsvatten från centralorten med Hanken, från Mölltorp, Forsvik och anslutna kunder i Svanvik och Gräshult. Det finns även reningsverk i Undenäs och Granvik. Slammet från avloppsreningsverket i Karlsborg pumpas till biologiska vassbäddar där det vattnas av.
-
Oanvända läkemedel
Överblivna läkemedel som kastas i soporna eller spolas ned i toaletten kan skada miljön. Våra reningsverk kan inte rena avloppsvattnet helt och hållet från läkemedel och rester av dem sprids då till sjöar, grundvatten och dricksvatten. Dessa ska därför återlämnas till Apoteket.
-
Miljötratt
Flytande fett som hamnar i avloppet leder på sikt till att det skapas så kallade fettproppar. Fettet stelnar och drar till sig matrester och avfall för att till sist orsaka stopp och översvämningar.
-
Vattenverk
Karlsborgs vattenverk lämnar varje år ungefär 630 000 kubikmeter vatten till 2 150 kunder.
-
Vatten- och avloppstaxa
Här kan du ta del av aktuell vatten- och avloppstaxa.
-
Flyttanmälan
När du flyttar måste du göra en flyttanmälan till Karlsborgs kommun för att ditt VA-abonnemang ska upphöra.
-
Felanmälan vatten och avlopp
Här hittar du telefonnummer vid felanmälan.
-
Enskilda avlopp
Sedan 1 januari 2013 är det kommunalförbundet Miljösamverkan östra Skaraborg som ansvarar för frågor kring enskilda avlopp.
-
Dricksvatten
Vatten är vårt viktigaste livsmedel. Det är därför nödvändigt att alla har tillgång till ett rent dricksvatten som kan användas utan hälsorisker. I vatten förekommer olika ämnen och bakterier som påverkar vattnets kvalitet, därför bör man regelbundet utföra provtagning av vattnet.
-
Dricksvatten och PFAS
PFAS eller högfluorerade ämnen är ett samlingsnamn för en stor och komplex ämnesgrupp på mer än 10 000 identifierade ämnen med varierande egenskaper och bred användning i samhället, bland annat i klädimpregnering, rengöring och släckskum. Alla PFAS-ämnen är syntetiskt framställda och finns inte naturligt i miljön.
Kontakt
VA-chef