Ärenden på dagordning

Ärenden på dagordning

Ärenden som ska behandlas under sammanträdet finns i kallelsens dagordning. Dag­ord­ningen innehåller ofta många olika typer av ärenden.

Exempel på ärenden:

- Ärenden som ska beslutas av nämnden/styrelsen i sin helhet

-Ärenden som rör myndighetsutövning mot enskild

- Yttranden till en annan nämnd/kommunstyrelsen/kommunfullmäktige

- Valärenden

- Godkännande av rapporter

- Meddelande av delegationsbeslut

När ordföranden öppnat mötet meddelar ordförande eventuella förslag på ändringar i dagordningen och frågar om dagordningen kan fastställas.

Ärenden som utgår

Om ärenden utgår ska det skrivas in i paragrafen för dagordningen samt ska de paragrafer som utgår finnas kvar i protokollet som egna paragrafer.

Extra ärenden i nämnderna

I nämnderna är det relativt vanligt med extra ärenden, oftast av brådskande karaktär. Det vill säga ärenden som tas upp för behandling som inte finns med på kallelsen. I egenskap av ansvarig för dagordningen har ordföranden rätt att anmäla extra ärenden. Övriga ledamöter kan också initiera extra ärenden (se rubrik om ledamöters initiativrätt).

En mängd extra ärenden på sammanträdena tyder dock på dålig planering hos såväl ordföranden som förvaltningen. I förlängningen är extra ärenden också till nackdel för den lokala demokratin, eftersom de förtroendevalda förhindras att bereda och förankra ärenden i sina politiska organisationer. Det är primärt ordförandes uppgift att i samarbete med förvaltningen begränsa antalet extra ärenden.

Av reglementena framgår som regel att ett ärende som en nämnd ska besluta i bör vara berett av ett utskott. Om så är fallet får nämnden i undantagsfall med enkel majoritet fatta beslut om att avgöra ett ärende utan utskottsberedning. 

Extra ärende som tas upp för beslut ska redovisas som en egen paragraf i protokollet.

Extra ärenden i fullmäktige - i princip otillåtet

Extra ärenden i fullmäktige är i princip otillåtet. Detta hänger samman med kommunallagens krav på tillkännagivande och kallelse under fullmäktigesammanträdena (kommunallagen 5:13-5:15, 5:26-5:34).

Beslut om avsägelsen, val, interpellationer, frågor och motioner har dock inte beredningstvång och kan avgöras direkt i fullmäktige.