Initiativrätt
Ledamöter kan väcka ärenden i nämnderna och det betecknas som ett nämndinitiativ. Ledamöter och tjänstgörande ersättare i kommunfullmäktige kan initiera ärenden genom att skriva motioner ställa interpellationer och frågor.
Nämndinitiativ
I kommunallagen (4:20) framgår att ”Varje ledamot i en nämnd, alternativ tjänstgörande ersättare vid det sammanträde då ärendet väcks, får väcka ärenden i nämnden”. Det innebär att en eller flera ledamöter tillsammans kan väcka ärenden i nämnderna och det betecknas som ett nämndinitiativ. Med nämnd avses nämnder och kommunstyrelse. Nämndinitiativ går inte via arbetsutskott utan väcks först på nämnd.
Det vill säga att ledamoten väcker ett ärende för att denne vill att något ska utredas, genomföras eller liknande. Det ska inte blandas ihop med möjligheten att ställa frågor. Har ledamöter eller ersättare i nämnderna frågor kan de ställas till respektive förvaltning.
Ett nämndinitiativ kan lämnas in före eller under ett sammanträde. Ett nämndinitiativ ska vara skriftligt och undertecknat av en eller flera ledamöter eller tjänstgörande ersättare. Det finns dock inget krav på att det ska lämnas in skriftligt innan sammanträde. Det ska innehålla en kort förklaring till ärendet samt det yrkande/yrkanden som ledamoten/ledamöterna planerar att lämna under sammanträdet.
Ett nämndinitiativ tillkommer aldrig på dagordningen innan sammanträdet, oavsett om det lämnas in före eller under ett sammanträde. Nämndinitiativ måste alltid väckas på sammanträdet.
I protokollet hanteras nämndinitiativet som ett eget ärende och tas upp som en egen paragraf i protokollet. Av protokollet ska framgå vilket parti eller vilka ledamöter som väckt initiativet.
Det är praktiskt om du före mötet via till exempel e-post till ordföranden meddelar att du vill att ett ärende ska bli behandlat och lämnar in skriftliga underlag som då distribueras ut innan mötet.
Om extra ärenden inte meddelats innan mötet är det praktiskt om du säger till vid sammanträdets början, i samband med att dagordningen beslutas. Denna ordning brukar respekteras men förhindrar inte ledamot att senare under sammanträdet kan väcka nytt ärende.
Det är nämnden som beslutar om initiativärendet under sammanträdet.
De kan exempelvis besluta om:
- Nämnden beslutar att ta emot nämndinitiativet och hantera det i den sedvanliga beredningsprocessen.
- Nämnden beslutar att bifalla nämndinitiativet och formulerar eventuella uppdrag till förvaltningen med anledning av nämndinitiativet.
- Nämnden beslutar att avslå nämndinitiativet.
- Nämnden beslutar att lämna nämndinitiativet utan åtgärd. Motiven till detta kan vara flera, till exempel att det som berörs av initiativet redan är ett åtgärdat och avslutat ärende eller att frågan som initiativet gäller inte bedöms vara inom nämndens ansvarsområde.
- Nämnden beslutar att nämndinitiativet ska behandlas inom ramen för ett redan pågående ärende och det ska då framgå vilket ärende det gäller.
Initiativärendet ska avslutas och ett nytt ärende avseende uppdraget öppnas om det är aktuellt med fortsättning efter beslut.
Läs mer i nämndernas reglementen om nämndinitiativ, rubrik Politik - Reglementen och arbetsordning
Ledamöternas initiativrätt i fullmäktige
Ledamöter och tjänstgörande ersättare i kommunfullmäktige kan initiera ärenden genom att skriva motioner (kommunallagen 4:19, 5:22), ställa interpellationer och frågor (kommunallagen 4:19, 5:59-64).
Motion
Ett motion ska vara skriftligt och undertecknat av en eller flera ledamöter eller tjänstgörande ersättare. Du kan lämna in en motion från dig som enskild ledamot eller av flera ledamöter, alternativt tjänstgörande ersättare, motionen ska vara skriftlig och undertecknad. Ämnen av olika slag får inte tas upp i samma motion. Av motionen ska det, genom ett tydligt formulerat yrkande, framgå vad det är motionen avser.
En motion väcks genom att den lämnas till kanslienheten, varefter den anmäls på nästa sammanträde. En motion får också lämnas vid sammanträde med kommunfullmäktige (föredras dock att lämnas in innan sammanträde).
Motionären ska ges tillfälle att presentera motionen på kommunfullmäktige.
Motionen bereds av tjänstepersoner och går sedan tillbaka till fullmäktige för beslut.
I kommunfullmäktiges arbetsordning finns bestämmelser för motioner.
Interpellation
Om din fråga kräver ett längre svar ska du istället ställa en interpellation. Du ställer den till ordförande i den nämnd som är ansvarig för sakinnehållet som frågan rör sig kring. Flera ledamöter får inte gemensamt ställa en interpellation. Interpellationen ses som ett sätt som ledamöterna kan använda sig av för att kontrollera att verksamheten sköts på ett riktigt sätt. När en interpellation ställs får alla ledamöter vara med i överläggningen.
Det finns ingen svarsplikt på din interpellation utan kommunfullmäktige beslutar om din interpellation får ställas. Säger fullmäktige ja bör din interpellation besvaras på det sammanträde som följer efter det sammanträde då du ställt interpellationen. Säger fullmäktige nej går det inte att överpröva det beslutet i sak.
I kommunfullmäktiges arbetsordning finns bestämmelser för interpellationens innehåll och utformande samt regler kring besvarandet.
Fråga
Som ledamot och tjänstgörande ersättare du ställa en fråga till ordförande i kommunstyrelsen eller annan nämnd för att skaffa dig upplysningar om hur verksamheten sköts.
Ordförande utser den som ska förbereda ett svar.
När en fråga besvaras får endast den som ställt frågan och den som svarar vara med i överläggningen. Meningen med en fråga är inte att skapa en debatt utan att få ett snabbt svar av någon ansvarig utan föregående utredning. Du lämnar in frågan skriftligen före aktuellt fullmäktigesammanträde. Frågan bör inlämnas till kanslieenheten senast 7 dagar innan sammanträdet.
Den som svarar på din fråga behöver inte göra det skriftligt men svaret dokumenteras i en protokollsbilaga.
Om frågan ställs till ordförande ska ordförande lämna över klubban till 1:e vice ordförande och det ska noteras i protokollet.
Allmänhetens frågor
Allmänheten har rätt att inför varje sammanträde ställa frågor till kommunfullmäktige. Frågan ska ha inkommit skriftligt till kanslienheten senast 7 dagar innan nästkommande sammanträde. Ordförande utser den som ska svara på frågan. Skriftligt svar förbereds till sammanträdet. Frågeställaren får ställa frågan muntligt på sammanträdet. Svarande läser upp det skriftliga svaret. Frågeställaren har rätt till en replik och svarande fullmäktigeledamot har rätt till en motreplik. Varje replik får max ta 2 minuter. Det skriftliga svaret ska skickas till frågeställaren efter mötet.
Om frågan ställs till ordförande ska ordförande lämna över klubban till 1:e vice ordförande och det ska noteras i protokollet.
I kommunfullmäktiges arbetsordning finns bestämmelser för interpellationer, motionder och frågor. Läs mera i Arbetsordning för kommunfullmäktige i Karlsborgs kommun, rubrik Politik - Reglementen och arbetsordning