Protokollsanteckning

Protokollsanteckning anses som en svagare markering än reservation.

Protokollsanteckningen kan till exempel användas för att redovisa argument mot beslutet, för att ange skälen till hur ledamoten röstat, eller för att en ersättare som inte tjänstgör ska få sin åsikt antecknad i protokollet. 

Du har rätt att begära att få lämna protokollsanteckningar i samband med att ärenden behandlas. Det framgår oftast i nämnderna reglementen att även ersättare som inte tjänstgör har rätt att få sin mening antecknad till protokollet. 

Det är oftast ordföranden, som ansvarar för protokollet, som avgör om protokollet ska "belastas" med denna typ av yttranden. Om ordförandes bedömning ifrågastätts, bör nämnden ytterst få avgöra om yttrandes ska få antecknas i protokollet.

Protokollsanteckningen ska skriftligen lämnas till nämnd­sekreter­aren innan protokollet justeras, oftast skrivs inte hela anteckningen i in i själva protokollet, utan endast hänvisning till protokollsanteckning som blir en bilaga till protokollet. Detta eftersom kommunala protokoll är så kallade beslutsprotokoll och ska vara överskådliga och kortfattade.