Frågor och svar - barnomsorg
Här tar du del av vanliga frågor och svar som handlar om barnomsorgen i Karlsborgs kommun.
Allmän förskola innebär att barn ska erbjudas plats i förskola fr.o.m. höstterminen det år barnet fyller 3 år. Allmän förskola ska omfatta minst 525 timmar om året och är avgiftsfri. Den allmänna förskolan följer skolans läsår och omfattar inte lovdagar eller studiedagar. Verksamheten styr vilka dagar och tider som erbjuds. Kommunen har skyldighet att erbjuda plats men det är frivilligt för barnen att delta i verksamheten.
Karlsborgs kommun har tecknat en kollektiv olycksfallsförsäkring. Försäkringen gäller för barn förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem.
Försäkringen gäller dygnet runt utan självrisk. Försäkringsblankett och information finns på sidan Försäkringar.
Mer information om ansökan till plats inom barnomsorg finns att läsa på sidan E-tjänster barnomsorg.
Förskola eller pedagogisk omsorg är för barn som har fyllt 1 år.
Du kan ansöka om plats när du önskar. Anmälningsdatum är ködatum. Kötiden räknas inte längre än 4 månader före önskat placeringsdatum.
Ja, du kan ange önskemål på ansökan.
Förtur till plats har:
- Barn i behov av särskilt stöd enligt 8 kap 9§ i skollagen.
- Barn i behov av barnomsorg på grund av särskilda skäl enligt 8 kap 7§ i skollagen.
- Plats i allmän förskola (3 - 5 åringar).
- Syskon till barn som redan har plats på den aktuella enheten. Med syskon menas samtliga barn i samma hushåll oavsett vårdnadshavare.
Om platserbjudandet inte besvaras inom svarstiden tas barnet ur kön.
Nej, för att stå kvar i kö till ditt första alternativ måste du lämna in ansökan om omplacering. Blanketten hittar du här.
Kontakta rektor för den verksamhet som det gäller.
Barn som bor växelvis i olika kommuner kan inte gå växelvis i de olika kommunernas förskola/fritidshem. Det innebär att vårdnadshavare inte kan placera sitt barn halva tiden i Karlsborgs kommun och halva tiden i annan kommun, där den andra vårdnadshavaren bor.
Nej. Du har rätt till att behålla din plats en månad. Gäller inte vid längre sjukdom, semester och lov.
Barnomsorg kan erbjudas helgfria vardagar kl. 06:00 - 18:00. Ditt barns vistelsetid inom barnomsorg är styrt efter arbetstid/studietid samt eventuell färdtid. Finns behov av barnomsorg på obekväm arbetstid behöver du göra en särskild ansökan om det. Mer information hittar du under Barnomsorg på obekväm arbetstid.
Förskolor och fritidshem har möjlighet till tre barnfria planeringsdagar per år. Vårdnadshavare som inte har möjlighet att ordna barnomsorg under planeringsdagarna erbjuds annan placering inom barnomsorgen. Läs mer om datum för planeringsdagar här.
Verksamheten är öppen hela året men samordnas under vissa perioder. Det kan innebära att endast en förskola/fritids är öppet.
Karlsborgs kommun tillämpar maxtaxa. Maxtaxan är inkomstrelaterad vilket innebär att familjen betalar en avgift i förhållande till den gemensamma inkomsten för hushållet. Om den totala bruttoinkomsten per månad för hushållet överstiger 56 250 kr (2024) kommer högsta avgiften (maxtaxa) att debiteras. Läs mer om maxtaxa på sidan Avgifter inom barnomsorgen.
För att placering ska kunna ske måste bland annat aktuell inkomstuppgift lämnas in.
Inkomständring och förändrade familjeförhållanden ska anmälas så snart de blivit kända. För att lämna inkomstuppgift gå till sidan E-tjänster barnomsorg.
Ja, om ni båda är folkbokförda på samma adress. Avgiften beräknas på hushållets totala inkomst. Din partner behöver inte ha gemensam vårdnad om barnet.
Ja, avgiften grundas på abonnemangsprincipen, som löper 12 månader per år. Fastställd barnomsorgsavgift tas ut från första placeringsdagen. Sjukavdrag görs för de dagar som överstiger en månad i följd med en tjugondel av hel månadsavgift per vardag. Läkarintyg krävs. Avdrag för barns sjukdom görs för de dagar som överstigen en månad i följd. Avdrag görs med 1/20 av hel månadsavgift per vardag.
Ja, kontakta kommunens ekonomiavdelning 0505-170 00.
Mitt barn går bara 15 timmar per vecka på förskola men vi får ändå räkning?
Nej, avgiften baseras på hushållets bruttoinkomst per månad oavsett antal timmar. Vid byte av typ av placering ändras däremot taxan. Vid ändring av placering, från 15-timmarsplacering till ordinarie placering (betalplats) och tvärtom gäller 1 månads framförhållning. En ändrad placering ska anmälas minst 1 månad innan genom att:
- kontakta barn- och utbildningskontoret,
- lämna nya inkomstuppgifter och därefter
- skapa ett nytt omsorgsschema i Vklass.
Mer information om uppgsägning av plats inom barnomsorg finns att läsa på sidan E-tjänster barnomsorg. Du betalar 2 månader efter att platsen är uppsagd.
Du säger upp din ordinarie fritidsplats på en särskild blankett. I samband med uppsägningen kryssar du i att du önskar en frukost- och lovdagsplats. Uppsägningsblanketten finns att hitta under Blanketter. Blanketten kan du även få av fritidspersonalen.
Är du arbetssökande har du rätt till barnomsorg 15 timmar på förskola eller pedagogisk omsorg. Verksamheten styr vilka dagar och tider som erbjuds. När det gäller fritidsverksamhet har du inte rätt till barnomsorg när du arbetssökande.
Du har rätt till 15 timmar inom förskolan. Verksamheten styr vilka dagar och tider som erbjuds. När det gäller fritidsverksamhet har du inte rätt till barnomsorg när du är föräldraledig.
Tillfällig förändring av placeringstiden görs i Vklass senast 2 dagar innan. Vid varaktig förändring ska nytt grundschema (omsorgsschema) skapas i Vklass senast 14 dagar innan ändringen kan påbörjas. Om den varaktiga förändringen innebär byte av placeringsform, till exempel 15-timmarsplats till ordinarie betalplats, ska detta ske minst 1 månad innan. Ändringen görs genom att kontakta barn- och utbildningskontoret, lämna nya inkomstuppgifter och därefter skapa ett nytt grundschema (omsorgsschema) i Vklass.
När en vårdnadshavare är sjukskiven eller vårdar sjukt syskon, dag 1 - 14, kan ett barn erbjudas barnomsorg, vilket bestäms i samråd med personal på förskola/fritidshem. När en vårdnadshavare är sjukskriven mer än 14 dagar kan ett barn efter överenskommelse med förskolechef/rektor ha rätt till att vistas på förskola/fritidshem.
Vid sjukskrivning mer än 14 dagar ska alltid kontakt tas med respektive förskolechef/rektor. Vistelsetiden blir den tid som anses skälig i relation till den sjukdom som vårdnadshavaren eller syskonet har samt utifrån barnets behov. Beviljas barnomsorg när man är sjukskriven eller vårdar sjukt syskon begränsas vistelsetiden utifrån ordinarie schema. Vistelsetiden bestäms av verksamheten.
Läs mer under sidan Barnomsorg på obekväm arbetstid.
Kontakt
Rektor förskolan
Biträdande Rektor
Rektor Mölltorpskolan