Hemsjukvård
Hemsjukvården ska ge dig som bor i kommunen en trygg, säker och lättillgänglig vård. I hemsjukvård ingår även habilitering och rehabilitering samt personligt utprovade hjälpmedel.
Med hemsjukvård menas hälso- och sjukvårdsinsatser som utförs i ditt hem.
Kommunen bedriver hemsjukvård hos personer som är inskrivna i den kommunala primärvården.
Vad är hemsjukvård?
Det kan till exempel vara hjälp med mediciner, injektioner, såromläggningar, provtagningar eller annan omvårdnad. En annan del av hemsjukvården är rehabilitering och personliga hjälpmedel.
Vem kan få hemsjukvård?
För att vara berättigad till hemsjukvård ska du ha:
- ett varaktigt behov av sjukvård
- en sjukdom eller funktionshinder som motiverar sjukvård i hemmet.
Hur får du hemsjukvård?
Du vänder dig till din läkare eller distriktssköterska på vårdcentralen. De i sin tur kontaktar kommunen. För att bli inskriven i den kommunala primärvården krävs att de medicinska åtgärderna är sammanhängande över tid och att det skett en vårdplanering, där ansvaret övergått till kommunen. Hemsjukvården är för de personer som har svårt att ta sig till vårdcentalen eller annan vårdgivare.
När du inte längre har behov skrivs du ut från kommunal primärvård. Uppstår sedan nya problem får du vända dig till din vårdcentral eller ett sjukhus.
Vem utför hemsjukvården?
Insatserna utreds och beslutas av kommunens distriktssköterskor/sjuksköterskor, arbetsterapeuter och fysioterapeuter. Sjuksköterskan, arbetsterapeuten och fysioterapeuten kan själv utföra insatsen eller delegera den till annan sjukvårdskunnig personal i hemvården. Samverkan sker med vårdcentral och sjukhus.
Vad kostar det?
Vid enbart hälso- och sjukvård kostar det 600kr per månad och om du har hemtjänst i kombination med hemsjukvård så kostar det 400k per månad.
Kontakt
Enhetschef hälso- och sjukvård.