Behöver du stöd och hjälp?

På den här sidan hittar du kontaktuppgifter och länkar till mer information om du känner att du är i behov av stöd och hjälp eller är orolig för någon du känner.

Du kan alltid vända dig till socialtjänsten i din kommun. Kommunen ansvarar för att ge skydd och stöd till den som är utsatt för våld och stöd till den som använder våld för att sluta med sitt beteende.

Om du möter barn i ditt yrke har du en skyldighet att göra en orosanmälan när du misstänker att barn far illa. Även vuxna som möter barn i andra sammanhang bör anmäla oro till socialtjänsten.

Här hittar du kontaktuppgifter till några nationella stödlinjer. Du som ringer får vara anonym. Stödlinjerna kan också hjälpa dig att komma i kontakt med stödverksamheter där du bor.

Olika former av stöd och hjälp

Man kan ha mycket tankar kring sin situation och många gånger kanske man ifrågasätter sig själv. Då är det alltid bra att prata med någon och beskriva sin situation och få stöd i att navigera sig genom vad som har hänt, och få hjälp i att komma ifrån den person som utsätter personen för våld.

Man kan prata med en vän, men är det våld i nära relation behöver man eventuellt professionell hjälp med både samtal och lösa praktiska saker.

Man kan alltid söka hjälp hos socialtjänsten dagtid på social kontoret, ringa polisen vid akuta händelser eller söka sig till vården.

Personen som lämnat våldsutövaren kan vara i behov av ekonomiskt bistånd för att kunna komma ifrån våldsutövaren, där hjälper myndigheten personen att fylla i ansökan om behovet finns.

Ta kontakt med individ- och familjeomsorgen i din kommun för att få hjälp. Du når dem via kommunens växel 0505- 170 00.

Om det finns risk för att en person kan komma till skada, så ordnar socialtjänsten ett skyddat boende under den tiden som det behövs.

Ta kontakt med individ- och familjeomsorgen i din kommun för att få hjälp. Du når dem via kommunens växel 0505- 170 00.

När personen har tagit kontakt med socialtjänsten så får personen stöd i att kontakta andra myndigheter om det behövs. Det kan exempelvis handla om stöd i att göra en polisanmälan, delta i stödgrupper, söka ekonomiskt bistånd eller prata med skolan/förskolan om man har barn.

Att komma ur ett förhållande där det förekommer våld har ofta påverkat den utsatta personen mycket. Du kan få stöd att hitta ett nytt boende och lösa din bostadssituation om det behovet finns.

Det är alltid bra att göra en polisanmälan om ett brott har begåtts, det kan kännas svårt att anmäla en person man ofta fortfarande älskar eller som är pappa till sina barn. Men du kan då få hjälp och stöd i att kontakta polisen.

 

När socialnämnden får kännedom om att ett barn kan ha utsatts för våld eller andra övergrepp av en närstående ska nämnden utan dröjsmål inleda en utredning om barnets behov av stöd och hjälp. Samma sak gäller om barnet har bevittnat våld eller andra övergrepp av eller mot en närstående.

Barn är särskilt utsatta och berättar sällan för en vuxen när den har bevittnat eller blivit utsatt för våld. Det är därför av högsta vikt att vuxna som misstänker att ett barn far illa anmäler det till socialtjänsten så barnet kan få den hjälp som behövs.

Kontakter och länkar till mer information

relationer.se – Mår du dåligt av din relation?

killar.se – Chatta anonymt, gratis kurator

umo.se – Ungdomsmottagning på nätet

youmo.se – Ungdomsmottagning på flera språk

bris.se – Stöd för barn och unga online och på telefon.

dittecpat.se – Stöd och kunskap för barn och unga om bilder, sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL. Ecpat kan också hjälpa dig ta ner nakenbilder som har spridits.

Kvinnofridslinjen, 020-50 50 50, kvinnofridslinjen.se

Utväg, 070-085 25 06

Stödlinjen för män, 020-80 80 80, stodlinjenforman.se

Stödlinjen för transpersoner, 020-55 00 00, stodlinjenfortranspersoner.se

Stödlinje för dig som är utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck, 020-57 70 70, rattattvalja.se

Brottsofferjouren, 116 006, brottsofferjouren.se

Välj att sluta, 020–555 666, valjattsluta.se

BRIS - barnens hjälptelefon, 116 111, BRIS - Barnens hjälptelefon

BRIS - stödlinjer för vuxna om barnBris stödlinjer för vuxna

Hitta en kvinno-, tjej- eller ungdomsjour via riksförbundet Unizon, unizonjourer.se

Terrafem, 020-52 10 10, terrafem.org

Lex Femme, 020-22 00 55, lexfemme.com

Nationell kvinnojour och stöd på teckenspråk, nkjt.se (chatt text/video)

Ring oss:

  • 0505-170 00 (växeln)
  • Växeln är öppen vardagar kl. 7.30-16.00

Besök oss:

  • Adress: Kungsgatan
  • Öppettider vardagar kl. 8.00-16.00
  • Lämna brev (brevlådan är inomhus och du kommer åt den under våra öppettider, kl. 8.00-16.00)

Socialjouren är öppen från kl.l 15.00 samt så kallade klämdagar, dag före helgdagsafton och dag före helgdag.

Utöver ovanstående tider är socialjouren tillgänglig på nätter och helger för akuta anmälningar via SOS-alarm på telefonnummer 112.

Nationella mansjouren: 08 -30 30 20

Välj att sluta: 020-555 666