13 JUN 2024

Nya kostrekommendationer för fisk från Vättern

Länsstyrelserna runt Vättern utfärdar nu nya lokala kostrekommendationer för fisk från Vättern. Detta med anledning av att röding och abborre från Vättern har förhöjda halter av miljögiftet PFAS.

Det finns sedan tidigare lokala kostrekommendationer för röding på grund av förhöjda halter av PFAS, men nu utökas rekommendationerna till att gälla all fisk fångad i Vättern. 

De nya kostrekommendationerna för konsumtion av fisk från Vättern har tagits fram gemensamt av länsstyrelserna i Västra Götaland, Jönköping, Östergötland och i Örebro, i samråd med Livsmedelsverket. De nya kostrekommendationerna är mer strikta än de nationella kostråd som Livsmedelsverket tidigare har tagit fram för fisk från svenska insjöar. Provtagningen av fisken gjordes inom Vätternvårdsförbundets miljöövervakningsprogram.

På länsstyrelsens hemsida får du mer information, bland annat gällande det här:

  • Hur mycket du som mest bör äta per år.
  • Länsstyrelsernas fortsatta arbete.
  • Om PFAS

Direktlänk till hela informationen på länsstyrelsens hemsida: 

Information på Vätternvårdförbundets hemsida, vattern.org:

 


Relaterad information: