Håll Karlsborg Rent - gå aldrig förbi skräp

Telefon
0505-17000 (växel)

Besöksadress
Svartfjällsvägen 3

Öppettider
Måndag - Torsdag kl. 07.00 -16.00,
Fredag kl. 07.00 -13.00

Hitta hit

Postadress
546 33 Karlsborg

Kontakter

Karlsborgs kommun har enorma naturtillgångar. Under pandemin har antalet människor som rör sig i naturen ökat och det är ju fantastiskt men, med fler människor som rör sig så ökar också nedskräpningen. För att motverka detta på kort och lång sikt har Karlsborgs kommun blivit en del av Håll Sverige Rents nätverk och kommer här presentera delar av det arbete som kommer göras i samarbete med organisationen. Vi hoppas givetvis att du hänger på!

HÅLL KARLSBORG RENT - gå aldrig förbi skräp!

Lek med tanken att alla som bor, verkar eller besöker Karlsborg skulle leva efter devisen att man aldrig går förbi skräp som man hittar på gatan eller i naturen. Vad skulle hända då? 

Allt skräp som hamnar i naturen slängs inte där medvetet utan det kan ju handla om att någonting tex glöms kvar, blåser iväg eller ramlar ur en ficka. Vi tror att de flesta männsikor tar med sitt skräp och vet varför det är viktigt. Forskning har visat att ju mindre skräp det finns där man befinner sig destu mindre benägna är människor att slänga sitt skräp på marken.

På det sättet tror vi att, om vi är tydliga med hur vi gör här i Karlsborg, kan göra stor skillnad. Alltså i Karlsborg tar vi inte bara tar med vårt eget skräp och slänger det på avsedd plats utan vi hjälps åt med att ta upp det som någon annan, medvetet eller omedvetet slängt i naturen. Vad som händer då är att vi både minskar mängden skräp idag men samtidigt motverkar att nytt skräp slängs imorgon. Vårt motto kan fungera som en slags "nudging" alltså en liten knuff i rätt riktning. Det blir lättare att göra rätt helt enkelt! Hängde du med?

 

Skräpplockardagarna 2024

Skräpplockardagarna är Håll Sverige Rents kampanj där barn och unga lär sig om nedskräpning och plockar skräp tillsammans. Förra året deltog över 700 000 barn och unga från förskolor och skolor runtom i hela landet! Själva skräpplockningen är inte bundet till något specifikt datum utan varje skola, förskola, klass eller avdelning bestämmer själva när man vill genomföra sin skräpplockardag och hur man vill integrera det i sin verksamhet. Håll Sverige rent står för material, tips och ideer. Detta året kan man samtidigt också vara med i en spännande tävling som handlar om att designa sin egen papperskorg. Läs mer om skräpplockardagarna och massor av resurser för att skolor och förskolor ska få in Hållbar utveckling på schemat här.

Anmälan öppnar 1 mars. Läs mer här

Håll Sverige Rent-dagen 21 september

Den 16 september ska Karlsborgsborna gå man ur huse för att plocka skräp. Då är det nämligen dags för årets Håll Sverige Rent-dag. Dagen då hela Sverige, från norr till söder, gammal som ung och plockar allt skräp man kan hitta. Dagen är en del av det internationella initiativet World Cleanup Day som infaller tredje lördagen i september varje år och arrangeras av Håll Sverige rent. Visstde du att 2021 blev Karlsborg den 5:e bästa kommunen i Sverige!

Som kommun kommer vi på olika sätt försöka hjälpa till att uppmärksamma dagen och på olika sätt underlätta för att så många som möjligt ska kunna delta eller själva anordna ett eget skräpplockarevent. Har du tankar och idéer om hur eller på något sätt vill engagera dig eller en verksamhet som du företräder - Hör av dig! Läs mer om Håll Sverige Rent här.

Vill du anordna någon form av event kopplat till Håll Karlsborg Rent så hör gärna av dig. På Arbetsmarknadsenheten har vi tex skräpplockare, påsar, beachflaggor och västar för utlåning.