Be.CULTOUR – Genomfört EU-projekt om platsutveckling i Forsvik

Telefon
0505-17000 (växel)

E-post
kommun@karlsborg.se

Besöksadress
Storgatan 16
Karlsborg

Öppettider
mån-fre: 7.30-16.00

Hitta hit

Postadress
Karlsborgs kommun
Samhällsbyggnadsförvaltningen
546 82 Karlsborg

Man sitter på kajkanten vid Forsviks sluss

Under 2021-2024 genomfördes EU-projektet "Be.CULTOUR" (Beyond CULtural TOURism) där Forsvik var en av två deltagande orter i Västra Götalandsregionen. Projektets syfte var att hitta nya arbetssätt för att utveckla kulturhistoriska miljöer bortom en renodlad besöksnäring och därigenom skapa ett långsiktigt hållbart lokalsamhälle.

Med fokus på att hantera utmaningarna som följer av ökad turism, såsom miljöpåfrestningar och risk för utarmning av andra lokala verksamheter, strävade Be.CULTOUR efter att minska beroendet av besöksnäringen och främja en mer balanserad utveckling av kultur- och naturmiljöer.

Forsvik i fokus

Inom projektet Be.CULTOUR, där Västra Götalandsregionen var en av sex pilotregioner, fokuserade man på två industrihistoriska besöksmål; Forsvik i Karlsborgs kommun och Rydal i Marks kommun. Målet med projektet var att utveckla lösningar som går "bortom kulturturism", vilket innebär att främja en mer hållbar och robust ekonomi i orten med ett minskat beroende av besöksnäringen.

Be.CULTOUR - BEyond CULtural TOURism

Namnet Be.CULTOUR är en förkortning av begreppet BEyond CULtural TOURism, det vill säga ”bortom kulturturism”. Projektet syftade till att nyttja turistiska värden samtidigt som man fokuserade på långsiktig ekonomisk utveckling som komplement till besöksnäringen. Forskarstödda analyser av platsens besöksnäring och utvecklingspotential genomfördes för att skapa förutsättningar för långsiktiga utvecklingsplaner.

Medskapande och lokal förankring

Medskapande var centralt och utvecklingsarbetet skedde tillsammans med lokala aktörer. Vid ett inledande möte i slutet av juni 2021 informerade projektledarna om bakgrund, syfte och tidplan följt av diskussioner om Forsviks utveckling och dess framtida potential bortom kulturturismen. 

Det fortsatta lokala arbetet

Genom workshops där olika aktörer, lokalbefolkning och kommunrepresentanter fanns på plats arbetades det fram nulägesanalyser, behov och visioner som sedan sammanfattades i en handlingsplan. Ett av flera behov som identifierades var bättre samverkan och kommunikation mellan de aktörer som bor och verkar på orten, däribland kommunen och regionen. Med den förbättringen stärks förutsättningarna för en långsiktig positiv utveckling i Forsvik. 

Flera av de idéer som kom fram under projektet har bearbetats ytterligare och i nästa steg ska de omvandlas till konkreta handlingar och planer, i fortsatt samverkan och dialog mellan alla inblandade parter.

Korta fakta om projektet

Tidplan: 2021-2024 (42 månader)

Projektgrupp: 

  • Björn Ohlén & Ulrika Lindh Västra Götalandsregionen, Kulturutveckling - projektledare 
  • Johan Tranquist, Johan Almgren och Amanda Alexandersson Visit Karlsborg/Karlsborgs kommun – projektledare Forsvik 
  • Henrik Olsson, Innovatum Science center - projektpartner 
  • Rolf Danielsson, Internationellt Vävcenter Sjuhärad - projektpartner 

Projektpartners - forskningsparter och regioner:

  • Projektet leds av forskingsinstitutet IRISS i Neapel, Italien som har lång erfarenhet av likande projekt.
  • ERRIN - samarbetsorgan för forskning och utveckling mellan europeiska regioner. (VGR är medlem i ERRIN). ERRIN har sitt kontor i Bryssel.
  • ICLEI - organisation som stödjer regioner och städer som vill arbeta med hållbar utveckling. De skall se till att forskningen kopplar väl till piloternas behov. Hjälper även till med utvecklingsplaner.
  • Iniziativa Cuba - inkubator och innovationscenter i Italien.
  • Uppsala Universitet är med som experter på kulturarv och hållbar utveckling samt hur man kan använda regionalfonder för finansiering.
  • ICHEC - handelshögskola i Bryssel med specialisering inom kulturekonomi.
  • Open University of the Netherlands - akademisk partner