Feriepraktik 2024

Telefon
0505-170 00

Telefontider
Växelns öppettider kan avvika i samband med storhelger och sommarens semesterperiod. Information om det hittar du på vår sida kontaktsida som du når via länk högst upp på sidan.

Växelns ordinarie öppettider:
måndag-fredag: 7.30-16.00
lunchstängt 12.00-13.00

E-post
kommun@karlsborg.se

Besöksadress
Storgatan 16
Karlsborg

Öppettider
Kommunhusets öppettider:
Måndag-fredag: 8.00-12.00

Hitta hit

Postadress
546 82 Karlsborg

Foto på tonåringar gåendes bortåt

Karlsborgs kommun erbjuder årligen feriepraktik inom kommunala verksamheter.

Feriepraktik är ett bra sätt att prova hur det är att arbeta i en kommun. Du får nya erfarenheter och möjlighet att knyta kontakter för framtiden. 

Kommunen är en stor arbetsplats där vi har en mängd olika yrken som på olika sätt dagligen arbetar för att alla invånare ska ha en bra plats att leva och bo på. Du kommer att jobba med stöd från vår erfarna personal och har en tilldelad handledare. Som feriepraktikant ersätter du inte ordinarie personal, utan är en extra resurs. Du får möjligheten att prova på olika arbetsuppgifter och precis som all vår personal förväntas du komma i tid, vara närvarande och delta i det dagliga arbetet. 


VEM KAN FÅ FERIEPRAKTIK?
- Du som är folkbokförd i Karlsborgs kommun och 
- är 15-17 år under praktikperioden (v 25-30)

VAR KAN MAN HA FERIEPRAKTIK?
I år erbjuder vi feriepraktik inom följande områden:

Fritidshem
Hos oss är vi mycket utomhus och arbetsuppgifterna handlar om att stötta & aktivera elever på fritidshem och utföra vissa praktiska sysslor.  Bad kan förekomma, varför det är viktigt att du kan simma.
Tänk på att det krävs utdrag från belastningsregistret om du får detta jobb. Utdraget söker du via polisens hemsida

Förskola
Hos oss är du ett stöd med barnen vid undervisning, lek och övriga aktiviteter. Du kan även hjälpa till med viss städning vid behov. Vi är självklart mycket utomhus, så du behöver ha kläder efter väder. Alla måltider är gratis och äts pedagogiskt med barnen. Tänk på att det krävs utdrag från belastningsregistret om du får detta jobb. Utdraget söker du via polisens hemsida

Gata/Park
Hos oss arbetar vi utomhus och det kan röra sig om arbetsuppgifter såsom parkskötsel, rensa i rabatter, vattna blommor, måla och plocka skräp. Det är en fördel men inte ett måste att du har körkort för moped.

Särskilt boende/Korttiden Haganäset
Hos oss får du bl a hjälpa till i avdelningsköket, läsa tidning, gå på promenader, spela spel och sällskapa med de boende.

Hemtjänsten 
Hos oss är du mycket på språng tillsammans med vår servicegrupp och besöker våra brukare i deras egna hem för att hjälpa till med främst städning och handling.

Kostenheten
Hos oss hjälper du till med matlagning, disk och andra förekommande arbetsuppgifter inom förskola eller skola. Tänk på att det krävs utdrag från belastningsregistret om du får detta jobb. Utdraget söker du via polisens hemsida

Molidens simhall
Hos oss får du hjälpa till vid sommarsimskola, simundervisning, receptionsarbete, lokalvård m.m. Det är därför ett krav att du är simkunnig. Tänk på att det krävs utdrag från belastningsregistret om du får detta jobb. Utdraget söker du via polisens hemsida

Sommarvärd
Hos oss kommer du att arbeta både inom kultur- och fritidsenhetens egna verksamheter; såsom biblioteket, kulturstugan och Kabyssen samt inom lägerverksamhet. Arbetsuppgifterna är varierande och innebär att ge information och bemöta turister, anordna aktiviteter för barn och ungdomar i kommunen liksom vara lägervärd i samband med Västergötlands frisksportsläger i Karlsborg v. 28. Som lägervärd kommer du bl a att förbereda inför lägret, ge information till lägerdeltagare samt jobba i lägrets café. Tänk på att det krävs utdrag från belastningsregistret om du får detta jobb. Utdraget söker du via polisens hemsida

Träffpunkterna
Hos oss hjälper du till att anordna aktiviteter på kommunens träffpunkter för äldre. Vi brukar anordna sittgympa, bingo, musikunderhållning, spela spel, pyssla och inte minst fika och prata. 


NÄR ÄR FERIEPRAKTIKEN?
Som feriepraktikant i Karlsborgs kommun arbetar du under antingen två eller tre veckor i någon av våra verksamheter. Arbetstiderna kan variera, men den totala arbetstiden är densamma oavsett period. Du kommer få ett schema i god tid före din feriepraktik startar.

Veckorna är uppdelade i följande perioder:

 • Period 1 - 17 juni - 7 juli
 • Period 2 - 8 juli - 28 juli
 • Period simskola - 17 juni - 30 juni (1 utbildningsdag inför)
 • Period sommarvärd - 24 juni - 14 juli

Midsommarafton är ledig för alla. 


VAD ÄR LÖNEN? 
Timlönen är 60 kr/timme + semesterersättning, vilket blir ca 67 kr/timme


HUR ANSÖKER JAG?
Ansökningsperioden är nu stängd för er i år. 


NÄR FÅR JAG BESKED?
Lottningsperioden är 1-30 april. Du kommer att få besked senast 6 maj, men vi arbetar vid behov med reservantagning fram till början av juni, om alla inte kunnat erbjudas plats innan dess. Vi skickar ut all kommunikation via e-post och/eller sms, så bevaka dessa kanaler. 

ÖVRIGT
Ta gärna del av vanliga frågor och svar nedan och upplevelser från tidigare feriepraktikanter. Om du har några funderingar som inte besvaras med information på den här sidan är du varmt välkommen att höra av dig till Karlsborgs kommun HR-enhet; hrenheten@karlsborg.se alt via kommunens växel 0505-17000. 

Varmt välkommen med din ansökan till årets feriepraktik! 

Förväntningar på dig som feriepraktikant

 

 • Att du visar intresse för arbetsplatsen och arbetsuppgifterna
 • Att du försöker ta egna initiativ
 • Att du ställer frågor när du är osäker
 • Att du arbetar enligt ditt schema hela praktikperioden
 • Att du passar arbetstiderna
 • Att du ringer arbetsplatsen inför ditt arbetspass om du blir sjuk

 

 

Förväntningar du kan ha på oss som arbetsgivare

 

 • Att få en inblick i arbetslivet
 • Att få arbetslivserfarenhet
 • Att få ett gott bemötande av kollegor och chef
 • Att din arbetsplats har en säker arbetsmiljö
 • Att det finns lämpliga arbetsuppgifter för dig
 • Att du är schemalagd 75 timmar

 

UPPLEVELSER AV FERIEPRAKTIK

Vad har varit bra med din feriepraktik? 
"Att tjäna egna pengar"

"Det var roligt och man fick testa hur det kan vara i arbetslivet" 

"Kollegorna och arbetsmiljön" 

Vad har du lärt dig på din arbetsplats? 
"Att ta ansvar"

"Att lära barn simma"

"Hur det kan se ut på en riktigt arbetsplats"

Vilket är ditt bästa minne från din feriepraktik?
"Att alla tyckte att man gjorde ett bra jobb" 

"Att umgås med personalen och de boende"

"Alla söta små barn som jag fick träffa"