William - vårdbiträde Klippan

Telefon
0505-170 00

Telefontider
Växelns öppettider kan avvika i samband med storhelger och sommarens semesterperiod. Information om det hittar du på vår sida kontaktsida som du når via länk högst upp på sidan.

Växelns ordinarie öppettider:
måndag-fredag: 7.30-16.00
lunchstängt 12.00-13.00

E-post
kommun@karlsborg.se

Besöksadress
Storgatan 16
Karlsborg

Öppettider
Kommunhusets öppettider:
Måndag-fredag: 8.00-12.00

Hitta hit

Postadress
546 82 Karlsborg

Foto på sommarjobbare William

"Det fanns alltid någon ordinarie på plats och det kändes därför tryggt att gå till jobbet"

Varför sökte du sommarjobb hos Karlsborgs kommun?
Jag gick vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet och hade praktik på Haganäset. Jag passade då på att fråga chefen om det skulle gå att jobba under sommaren och det var inga problem.

Hur såg en typisk dag ut för dig?
Jag var på boendeavdelningen Klippan sommaren 2022 och då var jag bara 17 år, och om man är under 18 år finns det lagar som styr att man inte kan göra allt som ordinarie personal får göra. Det är som ett skydd för att man är minderårig. Jag tyckte det var roligare sommaren efter när jag fyllt 18 år och då kunde göra allt som ordinarie personal gör.

Annars ser själva upplägget på ett arbetspass likadant ut oberoende av hur gammal man är. Det börjar med att arbetslaget som jobbat innan rapporterar till dig saker som hänt under deras pass. Sen delar vi upp oss två och två och hjälps åt att stötta de boende i varsin korridor med uppstigning, hygien, klädsel, frukost osv. Det är totalt 18 boenderum på avdelningen. Morgnarna är rushigast, men det tycker jag om.

Vilka möjligheter gav sommarjobbet dig för framtiden?
Jag fick en drös med erfarenheter och det gav mig en ökad trygghet vid ensamarbete. Man fick praktiskt göra det man lärt sig i teorin i skolan och man lärde sig så mycket mer och jag lär mig fortfarande nya saker eftersom man möter människor som är olika. 

Sommarjobbet gav mig också möjlighet att fortsätta som timvikarie under studietiden i olika kommuner och också på olika enheter i Karlsborgs kommun. Jag erbjöds fast tjänst två veckor innan studenten och började då på Klippan, men fick efter att jag skaffat mig körkort möjlighet till en tjänst inom hemtjänsten där jag är idag.

Har du något tips till andra som vill söka sommarjobb hos oss?
Våga chansa, det skadar inte att testa! Som ung har man möjlighet att testa allt. Skulle det inte kännas rätt att arbeta i vården för dig, så har du ändå erfarenheten med dig. Man utvecklas så mycket genom att arbeta med människor och särskilt äldre människor som har mycket att berätta om livet.

Vi är måna om att samarbeta inom enheten och stöttar varandra för att lösa dagens uppgifter. Det kommer att finnas personal som hjälper dig. Du är inte själv ens inom hemtjänsten utan man kan åka två på uppdrag och vid ensamarbete finns det kollegor ett telefonsamtal bort. 

10 snabba

Namn: William Blixt

Ålder: 19 år

Bor: I Karlsborg

Familj: Mamma och pappa, fyra småsyskon och katter

Roll som sommarjobbare: Vårdbiträde på särskilt boende

Roll idag: Undersköterska inom hemtjänsten

Vad var det roligaste med sommarjobbet:
Det var mycket som var roligt! Jag får energi av att hjälpa människor och många visar stor tacksamhet för hjälpen. Men tacksamhet är inget vi kräver såklart. Många mår dåligt och dom behöver hjälp och då känns det bra att finnas där.
Jag tyckte även det var roligt vid midsommar när man kan göra det lite festligt med mat och lite extra fint på avdelningarna. 

Vad var mest utmanande:  
Jag kommer inte ihåg att något i jobbet kändes extra utmanande, men att många kompisar inte hade sommarjobb och kunde hitta på mycket annat kunde ibland vara utmanande. Men då hade man ju kollegor som satt i samma båt och vi blev nästan som en familj med varandra.

Vilken tror du är den största fördomen om vården:
Man har från kompisar kunnat höra att de har uppfattningen att det mesta handlar om att ta hand om äldre och hjälpa till vid toabesök, men toabesök är en väldigt liten del av dagen och särskilt inom hemtjänsten och när man väl står inför det, så är det inte så jobbigt.

Inom kommunen är vårdtagarna ofta äldre, men inom vården i stort finns alla åldrar. Även inom kommunen så finns det t ex unga med funktionsnedsättning och även unga inom hemtjänsten som tillfälligt behöver stöd.

Känslan när du går till jobbet:
Det fanns alltid någon ordinarie på plats, och det kändes därför tryggt att gå till jobbet. Det finns alltid någon att fråga och särskilt på boendeavdelning där man jobbar nära varandra.