Frågor och svar om grupp i återfallsprevention
Telefon
0505-170 00
Telefontider
Fråga efter någon av följande:
Ekonomiskt bistånd
(handläggare ekonomiskt bistånd)
Barn och unga (socialsekreterare)
Vuxen, missbruk/psykiatri (socialsekreterare)
Familjehem, kontaktfamilj, kontaktperson
(familjehemssekreterare)
Öppenvård (personal öppenvård)
Biståndshandläggare
Vid akuta ärende kontakta under dagtid kommunens växeln, telefon 0505-170 00.
Socialjouren finns tillgänglig delar av kvällar/nätter och helger, telefon 0500-49 74 21, 0500-49 74 22. Dessa akuta ärenden kan avse barn och unga som riskerar att fara illa, exempelvis vid misshandel och bristande tillsyn.
Övriga akuta fall ring SOS Alarm, telefon 112.
Besöksadress
Karlsborgs kommun
Kungsgatan 11
546 30 Karlsborg
Öppettider
Individ och familjeomsorgens ordinarie öppettider:
Reception måndag-fredag 08:00-12:00
Endast bokade besök på eftermiddagen.
Telefon via kommunens växel måndag-fredag: kl. 08:00-16:00, lunchstängt kl. 12.00-13.00.
Post kan läggas i postlådan till entrédörren hos individ- och familjeomsorgen (Kungsgatan 11, Karlsborg) fram till klockan 16:00. Efter klockan 16:00 kan post lämnas vid entrédörren till kommunhuset (Storgatan 16, Karlsborg).
Postadress
Karlsborgs kommun
Individ- och familjeomsorgen
546 82 Karlsborg
Här hittar du vanliga frågor och svar om vår gruppverksamhet i återfallsprevention.
Återfallsprevention är en form av kognitiv beteendeterapi (KBT) och syftar till att förebygga återfall i missbruk. Vi jobbar tillsammans med dig för att underlätta ett nyktert liv och hjälper dig att skapa så bra förutsättningar som möjligt för dig själv.
Vi träffas och berättar om våra olika erfarenheter. Ibland har gruppledarna en kortare föreläsning, visar en film eller liknande. Vi gör också gemensamma övningar och diskuterar olika saker i gruppen utifrån det fokus dagens träff har.
Du kommer också få en del hemuppgifter under tiden som gruppen pågår. Uppgifterna är till för att du ska lära känna dig själv nu när du är nykter och hjälpa dig att hantera olika situationer som kan uppstå i din vardag och som kan påverka din nykterhet. Vi hjälper dig också att formulera ditt mål med att delta i gruppen.
Alla delar med sig i den utsträckning man själv är bekväm med.
Något av det viktigaste med gruppen är att du får träffa andra med liknande erfarenheter och problem. Du får möta personer som förstår och kan sätta sig in i din vardag.
Du får också med dig verktyg och strategier för att fortsätta att vara nykter och hur du kan hantera olika situationer som du kanske kommer hamna i.
Alla som är 18 år eller äldre och upplever att de har bekymmer med att hantera alkohol, narkotika eller spel om pengar är välkomna.
Det är viktigt att du har varit nykter en period, åtminstone några veckor, för att du ska kunna ta till dig det som vi pratar om på träffarna och för att du ska kunna använda de verktyg du får med dig.
Det finns ingen övre gräns för hur länge du varit nykter, även du som har många års nykterhet i bagaget kan behöva hjälp och stöd under olika perioder i livet. Kanske går du igenom en skilsmässa, har förlorat en närstående eller gjort någon annan förändring som gör att du oroar dig för hur du ska klara av att vara nykter.
Det är viktigt att du är nykter och har varit det ett tag för att du ska kunna ha ett annat perspektiv på ditt beroende. Behandlingen kommer ge dig verktyg för att fortsätta vara nykter.
Fokus ligger inte på att du ska bli nykter. Du behöver ha en tanke med varför du inte längre vill vara i ditt missbruk och vilja arbeta för att förändra ditt beteende.
Det kan hända alla att man tar ett återfall och du blir inte utesluten från gruppen för att man tagit ett kortare återfall under åtta veckor. Om du däremot har svårt att bryta återfallet eller att det sker upprepade gånger kan vi ha ett samtal kring om återfallsprevention är rätt hjälp eller om du behöver någon annan insats. Vi hjälper dig så klart att komma vidare och hänvisar dig till rätt hjälp. Du är självklart välkommen tillbaka vid ett senare kurstillfälle.
Den här gruppen fungerar som en förebyggande och rådgivande serviceinsats. Det innebär att du inte behöver ha ett beslut från en socialsekreterare för att delta och att du inte kommer registreras i socialtjänstens register.
Bara gruppledarna och de andra deltagarna vet vilka som deltar i gruppen. Deltagarna kommer inte registreras i socialtjänstens register. Ledarna har dock anmälningsplikt om de tror att du eller någon person i din omgivning far illa.
Använd formuläret för intresseanmälan. Du blir sedan kontaktad av en av gruppledarna för att se om det här är en insats som passar för dig och dina behov.